Lars Sandberg, chef för landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen i Jönköpings län. Foto: TT / SVT

Rädsla för ökat våld mot djurskyddshandläggare

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen blev en djurskyddshandläggare slagen i samband med en kontroll i en djurägares bostad. Och det finns en rädsla att hoten och våldet mot yrkesgruppen kommer att öka nu när länsstyrelserna tagit över polisens djurärenden.

Tidigare var det polisen som omhändertog djur som farit illa, men sedan den 1 juni i år faller detta på länsstyrelsernas djurskyddshandläggare.

– I och med att vi nu har den här delen också så tror jag att det finns en oro, säger Lars Sandberg, chef för landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Hot och våld polisanmäls

Nyligen anmälde Länsstyrelsen i Jönköping en incident till Arbetsmiljöverket då en handläggare uppger att hen blev slagen i samband med en djurskyddskontroll.

Eftersom djurägaren ”vid kontrollen blev mycket upprörd, kunde inte hela kontrollen genomföras”, framkommer i länsstyrelsens rapport.

Enligt Lars Sandberg är det ovanligt att handläggarna angrips fysiskt och han säger att alla händelser med hot eller våld polisanmäls.

– Far djur illa så är det oftast så att barn och vuxna i omgivningen också far illa. Då måste man försöka att förbereda sig på att det oväntade kan hända, säger Sandberg.

Polisen kan medverka

Länsstyrelsen genomför därför riskanalyser innan djurskyddshandläggarna åker ut. Finns det en historik av att djurägaren uppvisat våldsamma tendenser kan länsstyrelsen även begära att polisen medverkar vid omhändertagandet.

–  Vi åker även generellt två och två på våra besök, säger Lars Sandberg.

Är de här åtgärderna tillräckliga?

– Ja, i och med att vi har möjlighet att begära att polisen deltar så får jag nog se dem som tillräckliga. Sedan händer tyvärr ändå händelser där mina medarbetare upplever hotfulla situationer och i värsta fall även våldsamma situationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.