Två kvinnor som sitter och pratar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Raghd Asalya berätta om hur hon följer krigsrapporteringen om Gaza och har kontakt med släkten som befinner sig där. Foto: Adam Wännman Zetterqvist/SVT

Raghd, 17, från Gaza följer kriget från Nässjö: ”Jag lever i lyx jämfört med dem”

Publicerad

I snart ett år har kriget mellan Israel och Hamas pågått, en konflikt som lett till en humanitär kris i Gaza. Nyhetsrapporteringen från kriget följs av 17-åriga Nässjöbon Raghd Asalya som har sina rötter i Gaza.

– Det känns som att jag lever i lyx jämfört med dem i Gaza, säger hon.

För Raghd Asalya har det varit tufft att följa krigsrapporteringen om Gaza – hör mer om det i videoklippet ovan.

År 2012 flyttade Raghd Asalya tillsammans med sin familj, från Gaza till Sverige. Sedan dess har hon åkt tillbaka en gång.

Nu följer hon kriget från Nässjö. Hon har många minnen från Gaza, men hennes barndomshem är nu förstört.

– Mitt barndomshem i Gaza gjorde att jag kunde minnas mycket av min barndom. Nu kommer inte minnen vara lika tydliga eftersom huset är ett vrak.

Hon berättar att flera av hennes släktingar och hennes barndomsvän har dött i kriget.

– Min bästa vän sedan barndomen dog i en bomb, och det var den värsta nyheten.

Viktigt att lyssna

Barnforskaren vid Högskolan i Jönköping, Frida Lygnegård, berättar att det kan vara svårt att relatera till barn och unga med koppling till krig om man själv inte har liknande erfarenheter. Därför är det avgörande att ha kompetens att hantera det barnen delar, menar hon.

Rasmassor i Gaza. En kvinna som pratar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnforskaren vid Jönköping University Frida Lygnegård ger råd om hur man bör prata med barn om krig. Foto: Reuters/SVT

Konflikten i Mellanöstern

  • Det har nu gått nästan ett år sedan terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober där omkring 250 personer togs som gisslan. Som svar på attacken har Israel genomfört en invasion av Gaza.
  • Konflikten har resulterat i en svår humanitär kris i Gaza, med många civila dödsoffer och omfattande förstörelse av infrastruktur.
  • FN och flera internationella organisationer har uttryckt oro över situationen och uppmanat till vapenvila och att humanitärt bistånd ska nå civilbefolkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.