• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Finansdepartementet tillbakavisar den kritik som bland annat Svensk Handel riktar mot regeringen efter året med plastskatten. Foto: Anders Wiklund/TT

Finansdepartementet om plastskatten: ”Den verkar ha haft stor effekt”

Publicerad

Regeringen menar att skatten på plastbärkassar har haft stor effekt. EU-målet till 2025 är 40 tunna plastbärkassar per person och år, innan skatten använde svenskarna i snitt ett 70-tal av den vanliga sortens plastbärkassar per år, enligt Finansdepartementet.

Bakgrunden till skatt på plastbärkassar är ett EU-mål som beslutades 2015. Medlemsstaterna fick i uppdrag att reducera förbrukningen av plastbärkassar till 40 tunna plastpåsar per person och år 2025.

– Skatten verkar ha haft stor effekt, hur stor får vi se när ny statistik publiceras, men det framstår som att många har hittat fungerande alternativ, skriver Finansdepartementet i ett mejl till SVT Nyheter.

Vill minska nedskräpning

Målet med plastskatten är att minska nedskräpning i natur och hav. Samtidigt har regeringen ansett att Sverige har ett ansvar att minska nedskärpning globalt. Regeringen har tidigare beräknat att plastskatten ska generera intäkter på 2,7 miljarder från 2021 och framåt.

Men kritiker som Svensk Handel menar att skatten på plastbärkassar snarare riskerar att öka klimatbelastningen. Detta eftersom människor på grund av det höjda priset på plastbärkassar istället köper pappersbärkassar för att bära hem varor i och avfallspåsar för att slänga skräp i.

Avfallsexperten Åsa Stenmarck avfalls- och resursexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet guidar i påsdjungeln. Vad är bäst? Plast, nylon, pappaer eller tyg?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.