Ulf Grahnat på psykiatriska kliniken i Jönköping står inomhus och tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Grahnat på psykiatriska kliniken i Jönköping tror att regionens patienter kommer att märka av en bättre vård för autism och adhd framöver. Foto: Emma Johansson/SVT

Regionen välkomnar nya riktlinjerna: ”Har inte varit tydligt”

Uppdaterad
Publicerad

De nya riktlinjerna för adhd och autism kommer att hjälpa regionerna att fördela sina resurser rätt och att göra bättre prioriteringar. Det kommer patienter att märka av, tror Ulf Grahnat, verksamhetschef för psykiatrin i Jönköping.

I region Jönköpings län är det 7-14 månaders väntan på en adhd-utredning för vuxna. Det beror på en stor ökning av antalet personer som söker vård för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF. År 2017 var 2 250 patienter med diagnoser inom adhd-spektrat i kontakt med länets vuxenpsykiatri. År 2022 var det nästan det dubbla; 4 216 stycken.

Socialstyrelsen hoppas kunna förbättra vården i landets regioner och kommuner genom riktlinjer för hur personer med adhd och autism bäst ska upptäckas och erbjudas hjälp.

Ska hjälpa att prioritera

– De nya riktlinjerna kan hjälpa oss att fördela resurserna bättre. Exempelvis att prioritera när en större utredning ska göras och att börja ge behandling även innan en utredning är klar, säger Ulf Grahnat som är verksamhetschef för psykiatriska kliniken i Jönköping och ordförande i ledningsutskottet för psykiatri i regionen.

Vi har intervjuat Maria som berättar att hon under flera års tid sökt hjälp för sina adhd-relaterade problem men utan att ha fått några insatser. Vad säger du när du hör det?

– Det är beklagligt och tråkigt att höra. Det kan vara så att det finns ett glapp mellan vad hon och professionen tycker att hon behöver, det är ju ytterst vår personal som bedömer. Men det är jätteangeläget att man som patient känner att man alltid kan vara aktuell för en förnyad bedömning med eventuella insatser.

I klippet nedan kan du höra Marias berättelse:

En person bakifrån, vi ser mörkt hår och en vit blomma i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Maria från Värnamotrakten om hur hon fortfarande inte fått den hjälp hon sökt för sin adhd. Foto: Emma Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.