Maria, som egentligen heter något annat, bor i Värnamotrakten och har sedan 2015 sökt hjälp för sin psykiska ohälsa och problem att klara sin vardag. Hon säger att hon har blivit erbjuden medicinering, men inga andra insatser som samtalsstöd eller arbetsterapeut.
Förstår inte hur det kunde missas
Hon har feldiagnostiserats två gånger innan hon vände sig till en privat vårdgivare, där hon inom några veckor genomgick en utredning som visade att hon har medelsvår adhd.
– Jag förstår inte hur vården kunde missa det. Jag hade klassiska symptom på adhd som jag beskrev gång på gång till vården, men ingen gjorde kopplingen.
Det var istället hennes mamma som började misstänka adhd när hon läste på efter att en annan familjemedlem fått diagnosen.
Vill se bättring
Maria är kritisk till regionen som hon menar visade bristande kunskap och intresse för att hjälpa henne. Hon har varit långtidssjukskriven för depressioner längre perioder, begått självmordsförsök och blivit mer isolerad.
Hon har anmält regionen till patientnämnden och Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Hon är positiv till Socialstyrelsens nya riktlinjer som ska hjälpa kommuner och regioner att bättre upptäcka och hjälpa personer med adhd.