Om Jönköping Airport blir beredskapsflygplats permanent, måste staten vara bredd att betala, menar kommunen. Foto: TT

Regionen vill bli delägare i Jönköpings flygplats

Publicerad

På tisdagen sa regionstyrelsen ja till att bli hälftenägare av Jönköpings flygplats. Det innebär att ägarskapet delas mellan regionen och kommunen om förslaget går igenom.

Nu är det Jönköpings kommun som äger Jönköpings flygplats och för två miljoner kronor kan regionen bli hälftenägare.

– Vårt ställningstagande bygger på en förfrågan från Jönköpings kommun, som önskar ett delat ägarskap av flygplatsen. Vi har haft en konstruktiv dialog där vi konstaterat att det inte är rimligt att Jönköpings kommun ska fortsätta att driva flygplatsen ensam, säger regionstyrelsens ordförande Mia Frisk (KD).

”Ser ett ansvar att delta”

Diskussioner har förts en längre tid på politisk nivå om delat ägarskap för flygplatsen. Enligt regionens pressmeddelande har en arbetsgrupp arbetat med de många detaljfrågorna kring flygplatsen, bland annat att ta fram nya ägardirektiv för bolagets uppdrag och roll.

– Vi ser som regional aktör ett ansvar för att delta i arbetet att utveckla flygplatsen. Det handlar bland annat om näringslivets behov av transporter och fraktflyg och inte minst flygplatsens roll för flyg som har ett samhällsviktigt uppdrag, bland annat ambulansflyg, säger Mia Frisk.

Tufft ekonomiskt läge

Jönköping Airport AB har en ekonomiskt tuff situation, som förvärrats under coronapandemin med vikande passagerarsiffror. Att gå in som delägare i bolaget innebär ett ekonomiskt åtagande som aktieägare, men också möjlighet att delta i utvecklingen av verksamheten, enligt regionens pressmeddelande.

Regionfullmäktige ska besluta om förslaget den 19 april och målet är att bli delägare 1 juni 2022.

– Vi ser positivt på att vi i Region Jönköpings län får en stark delägare som blir delaktig i att utveckla flygplatsen för framtiden, säger Sofie Hagman, vd för Jönköping Airport AB i ett pressmeddelande.

Om Jönköping flygplats

• Jönköpings flygplats har tre verksamhetsområden: Reguljärtrafik, chartertrafik och fraktflyg. Dessutom ett samhällsuppdrag som omfattar bland annat ambulansflyg, brandflyg, karantänsflygplats och tillfällig beredskapsflygplats.

• I dagsläget finns ingen reguljär passagerartrafik, däremot charter till sex destinationer och dessutom inkommande chartertrafik sommartid med resenärer från bland annat Tyskland, Österrike och Schweiz.

• Fraktflyget är omfattande och handlar om såväl reservdelar till näringslivet och sjukvården som e-handelsvaror. Sedan 31 januari 2022 är också postflyget tillbaka då Postnord dagligen flyger Stockholm-Jönköping-Växjö.

• 2019 flög 66 000 passagerare från flygplatsen, 2020 12 000 passagerare. Samtidigt har flygplatsen flera operatörer för fraktflyg. Under 2020 flögs omkring 3000 ton gods från flygplatsen.

Källa: Regionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.