Helene Berg står vid Munksjön och ler och tittar in i kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helene Berg som är vd på Smålands turism är imponerad över hur väl besöksnäringen har tagit ikapp efter en svår tid. Foto: Emma Johansson/SVT

Rekord för turismen i Småland förra året

Publicerad

Trots att pandemin fortfarande påverkade besöksnäringen blev förra året en rekordbra sommar i länet sett till antalet gästnätter. I klippet ser du vad Smålands turisms vd Helene Berg säger om det.

Första delen av förra året påverkades fortfarande av pandemin, men under sommaren så kom överraskningen. Antalet gästnätter var ”all time high” för länet, alltså fler än någonsin.

– Det är otroligt viktigt med den kraftiga återväxten. Det är klart att företagens lager med pengar långsamt har tömts under den här perioden. De behöver bygga upp sina tillgångar igen för att våga satsa på framtiden, säger Helene Berg som är vd för Smålands turism.

Ökning av gästnätter

Under förra året hade länet 1,9 miljoner gästnätter och det är en ökning med fler än 420 000 jämfört med året innan och 130 000 fler än det tidigare rekordet från 2019.

Hur ser årets sommar ut?

– Jättebra! Det har väldigt mycket att göra med valutan. När euron är så stark så tror jag att vi kommer att se en kraftig ökning av utländska turister.

Högst andel gästnätter fanns i Jönköping, runt 840 000 stycken, och störst ökning från året innan fanns i Mullsjö, en ökning på 47 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.