I klippet hör du Jonatan Lilja svara på frågan om han tror att den kraftiga ökningen av skjutna vildsvin kommer att ha effekt på att minska vildsvinsstammen i Jönköpings län. Foto: SVT/Johannes Tolf TT/SvD/ Lars Pehrson

Rekordmånga vildsvin skjutna i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga vildsvin har skjutits i Sverige under jaktåret 2019/2020. Det handlar om 30 procent fler skjutna vildsvin i landet. I Jönköpings län är ökningen ännu högre, 50 procent jämfört med föregående jaktsäsongen.

Den statistik som Jägareförbundet samlat in från landets jägare visar att 146 000 vildsvin sköts i landet under jaktåret 2019/2020. Det är en ökning med 30 procent jämfört med föregående säsong. I Jönköpings län sköts 10 500 – en ökning med 50 procent.

– Mycket kan kopplas till 2018 års torka. Den torkan innebar att det fanns ekollon i överflöd, säger Jonatan Lilja som är länsansvarig jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.

Han berättar att ekollon som föda gör att vildsvinen får mycket energi i kroppen, som i sin tur gör att de kan reproducera sig i snabb takt. Han säger även att förra årets lagändring som gör att man numera får använda mörkersikte under vildsvinsjakten har bidragit till att fler djur har skjutits.

– Vi ser vildsvinen även under nattetid, utan att det måste vara månsken och snö. Det gör det lättare och mer effektivt att kunna skjuta.

Ökat i nya områden

Jaktåret räknas från den första juli till den sista juni varje år. Under det senaste årtiondet har antalet fällda vildsvin ökat markant.

De senaste åren har det skjutits fler i den östra delen av länet, men säsongen 2019/2020 har det varit en markant ökning i områden där det tidigare inte skjutit så många vildsvin.

– Mullsjö är ett sådant exempel, berättar Jonatan Lilja.

Bökar upp trädgårdar

Många markägare har klagat över vildsvinens framfart, med uppbökade åkrar och trädgårdar.

I klippet hör du Jonatan Lilja svara på frågan om han tror att den kraftiga ökningen av skjutna vildsvin kommer att ha effekt på att minska vildsvinsstammen och vad han anser krävs framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.