Låst läge i hyresförhandlingarna i länet mellan Fastighetsägarna GRF och Hyresgästföreningen. Nu tas förhandlingarna till skiljeman. Foto: Janerik Henriksson/TT

Rekordtidiga hyresförhandlingar har strandat – lämnas till skiljeman

Publicerad

Hyresförhandlingarna mellan Fastighetsägarna GRF och Hyresgästföreningen i Jönköpings län har strandat. Nu har Fastighetsägarna vänt sig till hyresnämnden för att få en skiljeman som avgör nivån på hyrorna för 2025.

Hyresförhandlingarna för 2025 inleddes redan i juni, men parterna har inte kunnat komma överens.

– Vi står alldeles för långt ifrån Hyresgästföreningen för att kunna nå en överenskommelse vid förhandlingsbordet, säger Jonas Hellberg, näringspolitiks ansvarig i Jönköpingslän för, Fastighetsägarna GRF.

Hur långt parterna står ifrån varandra i förhandlingarna vill Jonas Hellberg inte avslöja.

– Det är en förhandlingshemlighet mellan parterna.

Kostnadsökningar på 15 procent

Enligt Jonas Hellberg har Fastighetsägarnas medlemmar haft kostnadshöjningar på 15 procent.

– Men vi har inte lagt det budet, utan har försökt att gå Hyresgästföreningen till mötes.

Det har ju varit hyreshöjningar på runt 5 procent de senaste två åren – har det inte varit tillräckligt enligt ert sätt att se det?

– Absolut inte. Våra medlemmar har inte fått täckning för de kostnadsökningar som varit, hävdar Jonas Hellberg.

Hyresnämnden har nu uppdraget att skyndsamt utse en skiljeman. När detta är gjort ska tvisten avgöras inom sex veckor. Efter det har Hyresgästföreningen och Fastighetsägaren GRF två veckor på sig att omsätta skiljemannens rekommendation i en överenskommelse.

Totalt berörs 9 450 lägenheter i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.