Sprututbytesprogram rekommenderas av en rad organisationer som Folkhälsomyndigheten, Världshälsoorganisationen och EU:s smittskyddsmyndighet.
Men i Sverige finns sådana program ännu bara i en handfull städer, bland dem Stockholm, Malmö, Helsingborg och Kalmar.
Förslag från sjukvårdsministern
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström vill att landstingen självständigt ska kunna ansöka om och tillhandahålla sprututbyte.
Kommunerna har genom ett veto kunnat stoppa sprututbytesprogram, men den möjligheten försvinner nästa år enligt ett lagförslag från Wikström.
Jönköpings län blir den fjärde regionen i landet som starter ett sprututbyte. Men verksamheterna har fått kritik för att det främst är missbrukarna som är folkbokförda i länen där sprututbytet finns som får hjälp.
Kritiken har framförts av flera myndigheter och organisationer, bland andra Folkhälsomyndigheten, Kriminalvården, Myndigheten för Vårdanalys, Läkarförbundet och flera universitet.
Tillbakavisar kritik
Men Mikael Carlsson, överläkare på infektionskliniken, tillbakavisar kritiken.
– Det är inte bara de som är folkbokföra här utan även de som är stadigvarande och vistas i länet som vi har möjlighet att ta hand om, säger han.
Hur kontrollerar man det?
– Det blir uppgifter från den brukande själv så det finns naturligtvis en viss tveksamhet i det, säger Mikael Carlsson.
Han tror även att det nya sprututbytet i Jönköping kommer få svårt att hjälpa alla som söker sig dit.
– Det finns en risk att vår kapacitet ganska fort blir fylld och att vi måste utvidga öppettiderna. Men vi är glada att vi kan starta nu och se hur det fungerar, säger Mikael Carlsson.