• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En polisman som står utanför polishuset

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har inte lyckats förebygga, vilket är anledningen till att Operation Beta startades”, säger Håkan Boberg, polisområdeschef i Jönköpings län. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Polisens metod för att stoppa våldet: Söka upp våldsamma män

Publicerad

Genom att rikta fokus mot gärningsmän och förebygga våldsamt beteende ska polisen bli effektivare i arbetet mot mäns våld mot kvinnor.

Det är syftet med polisens nationella satsning Operation Beta, som startade för drygt ett år sedan.

– Vi har inte lyckats förebygga, vilket är anledningen till att Operation Beta startades, säger Håkan Boberg, polisområdeschef i Jönköpings län.

Så här går Operation Beta till

Mäns våld mot kvinnor

I arbetet letar polisen efter riskfaktorer i utredningar för att identifiera personer med hög risk för att utöva dödligt våld i nära relationer. De kontaktar sen dessa individer för att uppmuntra dem att söka hjälp och förändra sitt beteende.

Ett stort mörkertal

En rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att få anmäler våld i nära relationer. Under 2022 var den vanligaste typen av våld som kvinnor och män utsattes för, psykiskt våld. Det kan handla om exempelvis kränkningar eller kontrollerande beteende. Enligt Brå är det också den typen av våld som få polisanmäler.

Enligt Håkan Boberg finns det ett stort mörkertal och att polisen aldrig får kännedom om cirka 95 procent av brotten, vilket han anser är oroväckande.

Hör honom berätta mer om Operation Beta i videoklippet.

Operation Beta pågår till sommaren 2025, med målet att integrera metoderna i polisens vardag.

Våld i nära relationer

• Totalt uppgav 13,6 procent av befolkningen (16–84 år) att de blivit utsatta för någon typ av våld i nära relation under 2022. Det är en större andel kvinnor än män som uppger att de blivit utsatta (15,2 respektive 11,7 procent).

• Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) har var fjärde kvinna någon gång utsatts för våld av en partner eller före detta partner. Samtidigt är mörkertalet stort.

• Under 2023 dödades tio kvinnor i Sverige av förövare som de haft en pågående eller avslutad parrelation med.

Källa: Brå och Polismyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor

Mer i ämnet