David Erixon vid målgången under Jubileumsvasan. Foto: Privat/Linnea Nilsson-Waara

Så gick det för David Erixon på Jubileumsvasan

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett fysiskt kämpigt lopp på de hundra år gamla skidorna, vallade med tjära, när David Erixon från Jönköpingstrakten tog sig igenom Jubileumsvasan.

– Det var som en tidsresa, säger David Erixon, som var en av 139 skidåkare i landet som tagits ut till den gångna helgens lopp för att fira att det var hundra år sedan första Vasaloppet arrangerades.

Han säger att det vid starten var bra väder för den gamla skidutrustningen med ett par minusgrader. Men sedan kröp graderna uppåt nollan och det blev betydligt mer svåråkt.

– Jo, eftersom skidorna bara är vallade med tjära blir det väldigt trögt då.

Tog dubbelt så lång tid

Men David Erixon tog sig i mål trots det tröga föret, på tiden 10 timmar och 18 minuter. Det var mer än dubbelt så lång tid jämfört med hans personbästa på 4 timmar och 21 minuter, men då hade han moderna skidor.

Han har tidigare åkt 23 Vasalopp.

– Visst gick det betydligt långsammare, men det var en upplevelse, säger David Erixon.

Han säger att det var som en tidskapsel där även åhörarna hade uppmanats att klä sig tidstypiskt – så som det var under det första Vasaloppet 1922. Vid kontrollerna serverades blåbärssoppa i porslinskoppar.

Erfarenhet från extremlopp

Trots att David Erixon inte är elitåkare har han gjort sig känd i Skidsverige genom att ha genomfört flera långa skidexpeditioner såsom att åka genom hela Norge, från syd- till nordspets. Han har även deltagit i ett 70 mil långt extremlopp i Kanada där det som kallast kunde vara minus 40 grader. Han tror att det bland annat är den bakgrunden som gjorde att han togs ut att vara med i Jubileumsvasan.

I klippet nedan ser nu hur det såg ut när David Erixon testade den över 100 år gamla skidutrustningen inför loppet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.