• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I klippet hör du hur pandemin har påverkat länsborna. Foto: SVT/Johannes Tolf

Så har länsinvånarna ställt om sina liv under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett år sedan det första konstaterade coronafallet i Sverige. Hur har pandemin påverkat  länsinvånarnas liv? Finns det några positiva effekter vid sidan av allt elände? I klippet ovan hör du länsinvånare berätta om sina liv i skuggan av coronan.

– Att arbeta på distans har varit en prövning, säger Miguel Guerra som SVT möter på parkeringsplatsen utanför Asecs köpcenter i Jönköping.

Hur mycket folk har fått förändra sina liv under pandemin varierar. Vissa säger att de lever ungefär som tidigare, meddans andra har fått göra stora förändringar för att minska risken att smittas eller smitta andra.

– Det sociala har påverkats väldigt mycket i och med att man inte träffar vänner och familj på samma sätt, säger Muguel Guerra.

Hur har coronapandemin påverkat dig?

Joanna • Hur kommer sig att alla dessa kritiska röster mot svenska regeringen och er på SVT inte reflekteras alls i er rapportering under det gångna året? Ni har målat upp en helt annan och oerhört positiva bild, men folk är ju uppenbarligen inte så nöjda som ni har rapporterat.

Vi kan inte svara på alla kommentarer här, det är många som skriver. Vi tar med oss synpunkter från er i vår fortsatta rapportering. Grundfrågan här idag var hur pandemin har påverkat var och en. Vi har försökt fokusera på det i urval av kommentarer.

Tack alla som har delat med sig av sin vardag och tankar från det här året med coronapandemin. Nu stänger vi chatten, men läs och titta gärna på våra klipp om pandemin som du hittar här på sidan!

pal • hej jag tygger att folk är borta som dom bete sig i samhallet med den smitta .Tänk på andra och dom som jobbar !!!!

Britt-Louise Berndtsson • Jag saknar allra mest att träffa barn och barnbarn i verkligheten. Vi försöker vara digitala. Så har jobbet hemifrån både dagar o kvällar gjort att jag gjort slag i saken o flyttar från en sommarstuga till en riktig villa. Där kan jag stänga undan jobbet. Har också möjlighet att ta emot barn o barnbarn på övernattningvo andra gäster. Ser fram emot ett mindre trångt, hemtrevligt hem o att kunna umgås på sikt.

GrrrrRrRrrr • Bor i hyreshus. Kökssfläkten har pajat. Lysröret i badrummet funkar inte och sitter i ett skåp som jag inte kan öppna själv. Låset i balkongdörren häktar upp sig. Jag tillhör en riskgrupp och vill inte släppa in en fastighetsskötare av rädsla för att bli smittad. Han vill inte använda munskydd. Ååååhhh va jag är trött på alltihop!!! 😡😩😠

Frustrerad anhörig • För oss rivstartade pandemin när en anhörig på SÄBO avled av covid-19 vecka 15, efter 6 dagars sjukdom. Då när alla i Sverige blev överrumplade av virusets kraft, ansvariga och allmänhet, trots larmrapporter från Kina och många länder i Europa. Det första halvåret var vi i chock. Allt gick så snabbt. Vi har upplevt det IVO beskrev i sin granskning av 98 äldreboenden, trots att den anhöriga inte bodde på ett av de SÄBO:n som granskades. Vi började isolera oss redan de första dagarna i mars och följer fortfarande alla restriktioner som gällde för 70+. Alla i familjen, även de under 70+, har varit noggranna för vi vill inte ha fler dödsfall i familjen av covid-19. Att äldreomsorgen är underbemannad och underfinansierad såg vi redan innan pandemin. Under den korta tid vår anhöriga bodde på SÄBO gjordes flera stora nedskärningar av personal, så situationen var ansträngd redan innan pandemin började. Utgångsläget var alltså dåligt. Eftersom kommunerna och regionerna har självbestämmande och beskattningsrätt så är de tillsammans ansvariga för omsorgen och vården. Men eftersom de varken verkar ha viljan eller förmågan att driva en god äldreomsorg så behövs den äldreomsorgslag som Coronakommissionen föreslagit samt öronmärkta anslag. Att det behövs en sådan lag är ett stort underkännande av kommunerna och regionerna. Som det är nu använder inte alla kommuner de pengar de fått till äldreomsorg. Så är det i den kommun min anhöriga bodde.

Solokvist • Jag har inga släktingar och har levt ensam i snart 30 år. Ensamheten behövde jag alltså inte vänja mig vid när jag i mars förra året påbörjade min självvalda isolering. Men, det som varit och fortfarande är påfrestande är att jag, som är van vid att kunna sköta mina ärenden själv, inte kan göra det längre. Mat och annat nödvändigt får jag hemlevererat efter köp på nätet. Det funkar bra men det är irriterande att inte själv kunna gå in i butiker, t ex när jag bara behöver fylla på i kylen med en eller två färskvaror. Så lite kan man ju inte betala hemleverans för.

Sedan i somras har jag använt munskydd när jag varit absolut tvungen att gå in någonstans där fler personer vistats. (Jag tar chansen och hoppas att munskyddet utgör en viss spärr mellan mig och andra, oavsett vad FHM säger!) Ändå finns det platser jag undviker. Exempelvis skulle jag behöva skaffa nya glasögon, få en kontroll hos tandläkaren, gå till läkare för en undersökning och klippa håret. Allt detta får dock vänta tills jag blivit vaccinerad. Det känns inte alls bra. Jag känner mig ofri och begränsad. Väntar otåligt på vaccineringen!!

Det enda positiva som pandemin medfört för min del är att jag tilldelades extra surfmängd av Telia. Därmed har jag kunnat unna mig att se filmer och annat på SVT play. Jag har också kunnat ladda ner en massa radioprogram från Sveriges Radio. Detta har sannerligen förgyllt tillvaron en hel del!

Önskar alla som läser detta allt gott. Håll ut och ta hand om er. Det är trots allt bättre att "bara" vara isolerad än att bli sjuk. Förr eller senare är pandemin över. Och snart är det vår - då känns allt lättare! 😊🌞😁

Tomas E • Den har påverkat våran familj kraftigt.
Vi förstod redan tidigt förra året att det här var allvarligt, framförallt när bilder och filmer från Bergamo i Norra Italien kablades ut.
Vi bestämde oss tidigt i Mars 2020 för att ha barnen hemma pga riskgrupp i familjen.
Under våren gick det ganska bra men sen kom samtalet från dotterns skola där rektorn meddelade att hon ska vara tillbaka i skolan efter sommarlovet.
Under sommarlovet gick det bättre då man kunde vara ute och bada etc🙂
Smittan gick ner och vi bestämde oss för att ta risken och skicka henne till skolan.
Hon gick till skolan fram till veckan innan höstlovet medan smittspridning ökade kraftigt😔
Kommunen gick då ut med nya restriktioner osv och vi bestämde då att hålla henne hemma igen pga av att det började komma mera rapporter och fall i skolor.
Rektorn började då mejla om att hon skulle socanmäla oss och att det inte fanns något som rättfärdigade att dottern inte gick till skolan.
Flera hot om anmälan kom innan jullovet trots läkarintyg, trots att vi sa att vi kunde hämta matrial och bedriva undervisning hemma.
Trots att vi sa att vi gärna kopplar upp oss mot skolan på meet.
Trots att vi sa att hon kan komma in och skriva prov osv om hon fick sitta enskilt.
Sammanlagt 5 ggr mejlade rektorn dessa hot om anmälan så till slut svarade jag gör en anmälan så vi kan gå vidare då!
Så efter jullovet när vi meddelade att dottern inte skulle komma till skolan så anmälde rektorn och vägrade dessutom att gå med på uppkoppling för att göra dottern delaktig😡
Soc ringde oss och pratade med oss föräldrar.
Vi förklarade situationen och hon bad om att få återkomma.
Någon vecka senare ringde soc igen och meddelade att det inte fanns någon oro runt dottern🙂
Så nu kämpar vi på med hemundervisning och får faktiskt uppgifter från skolan då lärare i hennes klass ger oss uppgifter utan rektorns vetskap🙂
De lärarna ska ha stort beröm för att de inte låter detta gå ut över dottern så mycket.
Så galet är skolplikten😡

Eva Westerdahl • Hade önskat berörda myndigheter varit snabbare på bollen, men smittan är en ny företeelse för alla. Insåg tidigt att med munskydd, handsprit och avstånd kommer man långt. Har häst på landet som ska skötas om varje dag så får frisk luft så det räcker. Shoppar via nätet. Har inte träffat barn/barnbarn på 1 år MEN alternativet är värre så bara hålla ut...

Hoppfull • Nagativt:
Isolering, oro, rädsla, många döda, många sjuka, uppgivenhet, ledsamhet, uttråkad, utan barnbarnen i 1 år, inget julfirande, inga födelsedagar, barn som jobbar som lärare, arg, frustrerad....
Positivt:
Min man jobbar hemma, billigt att leva, vi har bil, vi har tak över huvudet, mat på bordet, än har ingen i familjen blivit smittade, snart vår, SNART VACCIN!!!!!!!!!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet