– Det här handlar ju inte bara om att Sävsjö jobbar med det. Det handlar om hela Sveriges försörjningsberedskap. Och det här behöver alla kommuner jobba med systematiskt, säger Kristin Nilsdotter Isaksson, biträdande kommundirektör.
Klarar sig i över nio månader
I dag klarar Sävsjö sig i ungefär nio och en halv månad på den mat som produceras i kommunen. Men det är ändå en siffra som oroar Kristin Nilsdotter Isaksson.
– Jag hörde att det var en bra siffra, men det finns kommuner av invånarmässiga skäl inte klarar mer. Och om vi som landsbygdskommun inte klarar mer, hur står det då till med Sverige? säger hon.
Resurshub ska ta vara på restprodukter
Sävsjö har påbörjat ett projekt tillsammans med forskningsinstitutet RISE, Research Institutes of Sweden. De har kartlagt restflöden från industrin. Genom en så kallad resurshub vill de ta tillvara på sina restprodukter för att öka matproduktionen. Till exempel genom att förädla jord med kalk från äggskal, eller att ta hand om energin på ett bättre sätt.
– Vi har en restprodukt av energi, alltså uppvärmning, som går ut i tomma intet. Den värmen hade i kunnat ledas in i växthus, säger Kristin Nilsdotter Isaksson.
I klippet ger Kristin Nilsdotter Isaksson tre exempel på hur kommunen redan nu jobbar med att öka självförsörjningen.