En kvinna, Linda Gladh på Energikontor norra Småland,  i en vit skjorta står framför en inomhusmiljö med moderna möbler och växtlighet. Bakgrunden visar stora fönster som släpper in naturligt ljus, och det finns skärmar synliga med information. Svart och grön inredning bidrar till en professionell atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linda Gladh på Energikontor norra Småland förklarar hur återbruk inom byggsektorn kan bli vanligare. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Så kan återbruk i byggbranschen bli vanligare

Publicerad

Inom byggbranschen finns stora möjligheter att återbruka material menar Linda Gladh på Energikontor norra Småland.

Byggbranschen har ett mål att vara en klimatneutral bransch 2045. Ett tufft mål kan tyckas eftersom bygg- och fastighetssektorn år 2020 stod för cirka 34 procent av den svenska energianvändningen, samt 21 procent av landets utsläpp av växthusgaser.

Mer hållbar bransch

Linda Gladh är projektledare i ett projekt kallat Constr:act. Där jobbar Energikontor norra Småland för att hjälpa små och medelstora företag att bli mer klimatsmarta.

– Vi hoppas att projektet ska leda till att fler företag kommer med på tåget, så att de förstår var de ska börja någonstans.

Vad är de viktigaste åtgärderna för att nå målet klimatneutral bransch 2045?

– Det första är kanske att inte bygga alls – vi ska inte bygga onödiga saker och när vi bygger ska vi bygga smart så att det går att demontera och återbruka den dag det är dags för det, säger Linda Gladh.

I klippet svarar Linda Gladh på tre frågor om återbruk inom byggsektorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.