– De undersökningar som gjorts visar att många skulle vilja jobba hemifrån 2-3 dagar i veckan. Arbetsgivarna är också positiva, men inte i lika hög utsträckning som arbetstagarna, säger Joakim Franklin, samhällsplanerare på WSP som varit med och tagit fram rapporten.
Svårare att föra över kunskaper
Företag skulle kunna gynnas av distansarbete eftersom de då skulle kunna minska sina hyreskostnader om de inte behövde ha så stora kontorslokaler. Men hyreskontrakt är ofta på 5-10 år, vilket talar emot ett ökat distansarbete av den anledningen på kort sikt.
En annan faktor som skulle kunna göra arbetsgivare mer positiva till distansarbete är om det kunde visa på ökad produktivitet hos arbetstagarna, men några sådana entydiga studier som visar detta finns inte i nuläget.
I rapporten från WSP framhålls svårigheten när det gäller kunskapsöverföring vid distansarbete. Äldre mer erfarna medarbetare behöver möta och jobba med yngre oerfarna kollegor för att på ett bra sätt överföra sina kunskaper, skriver de bland annat i rapporten.
Mer distansarbete förändrar städer
Joakim Franklin tror att städer kan komma att förändras ganska mycket om distansarbete blir vanligare.
– Framförallt kommer det nog vara i områden där det finns många kontor i dag som man kommer att se förändringen först, inte i stadskärnor, säger Joakim Franklin.
Om företag på sikt minskar sina kontorslokaler och bygger om dem skulle det kunna innebära att det blir fler tomma lokaler i dessa områden som måste fyllas med annan verksamhet.
En annan konsekvens av ökat distansarbete är att lokala butiker och restauranger i områden i städer där det bor många som arbetar på distans skulle kunna gynnas.
– Då äter människor kanske sin lunch och gör ärenden där i stället i högre utsträckning, säger Joakim Franklin.
Hör mer om detta i klippet ovan.
Andelen i procent som skulle kunna jobba hemma i länets kommuner:
Jönköping 28
Tranås 21
Gnosjö 20
Värnamo 20
Gislaved 19
Habo18
Aneby 17
Nässjö 17
Vetlanda 16
Mullsjö 16
Vaggeryd 16
Eksjö 15
Sävsjö 14
Källa: WSP