Till vänster en bild på Munksjön i Jönköping. Till höger en kvinna med ljust kort hår, glasögon, en mörk kavaj med en ljus skjorta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är framförallt botten på Munksjön som är förorenad. I klippet berättar Emma Willaredt vad Länsstyrelsen gör för att minska föroreningen. Foto: Ebba Eriksson/SVT

Så mår Munksjön i Jönköping – fortfarande oklart hur sjön ska saneras

Uppdaterad
Publicerad

Under lång tid har Munksjön varit förorenad bland annat på grund av tidigare utsläpp från industrier runt sjön. Men trots år av utredningar så finns inget beslut kring vad som ska göras för att minska föroreningen i sjön.

I klippet ovan hör du varför Munksjön kan vara viktig för dricksvattnet.

Munksjöns status har i princip varit densamma de senaste 10 till 20 åren. För tre år sen togs fyra möjliga åtgärder fram, men ännu har inget hänt. Jönköpings kommun arbetar med en handlingsplan och undersökningar av sjön, exempelvis av olika bottenförhållanden.

Det görs för att ta reda på olika förutsättningar och det gör man för att sen kunna välja den bästa åtgärden för Munksjön, säger Emma Willaredt som är chef för Samhällsavdelningen på Länsstyrelsen i Jönköping.

Föroreningarna i Munksjön handlar om historiska synder och kommer från tidigare utsläpp från pappersbruket och andra intilliggande verksamheter.

Fyra möjliga åtgärder som togs fram 2021

  • Fiberbanken och den grunda delen av sjön muddras och botten i den djupa delen täcks över (kostnad omkring 500 – 550 miljoner kronor).
  • Förorenade områden i den grunda delen av sjön täcks över (kostnad mellan 9 – 32 miljoner kronor).
  • Förorenade områden i grunda delen muddras (kostnad mellan 23 – 99 miljoner kronor beroende på hur förorenad botten är).
  • Förbättring av fysisk miljö i grundområden (kostnad omkring fyra miljoner kronor, men uppfyller bara delvis målet om en sjö med mindre föroreningar)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.