• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Håkan Wirén, enhetschef Länsstyrelsen, blir intervjuad av reporter Ebba Öberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Håkan Wirén om hur Länsstyrelsen ska stötta kommunerna om de upptäcker brottslig hantering av avfall, och varför det behövs. Foto: SVT

Så ska Länsstyrelsen motverka brott i avfallsbranschen

Publicerad

Problem med illegal avfallshantering ökar. Därför har Länsstyrelserna i landet fått extra medel för att motverka denna typ av brottslighet.

Just nu pågår ett av de största miljömålen i landet där det nu konkursade avfallshanteringsföretaget Think Pink har åtalats för grova miljöbrott.

SVT Jönköping har avslöjat hur stora mängder sopor sedan flera år ligger i en fabriksbyggnad i Anneberg i Nässjö kommun.

Sopberget i Anneberg

Sedan 2022 har Länsstyrelserna fått extra pengar för att kunna vägleda kommuner i tillsynsärenden för att tidigare kunna upptäcka och motverka brottslighet kopplat till avfall och återvinning.

– Det är en komplex lagstiftning och många saker att ha koll på, säger Håkan Wirén, enhetschef på miljöskyddsenheten inom Länsstyrelsen i Jönköping,

Frågan lyfts från fler håll

Branschorganisationen Återvinningsorganisationerna har undersökt hur miljötillsynen inom avfallsbranschen fungerar i dag, och kommit fram till att den är oenhetlig och ineffektiv. I en ny rapport ger de förslag på hur tillsynen behöver skärpas för att minska brottsligheten.

– Man bör begränsa delegeringen av tillsyn, och behålla den på en statlig nivå för att den ska bli mer enhetlig, säger Göran Fredriksson som har skrivit rapporten.

Men Länsstyrelsen anser att det finns fördelar med att en myndighet med bättre lokalkännedom håller i tillsynen.

Se Håkan Wirén berätta om varför stödet behövs i klippet ovan.

Länsstyrelsernas uppdrag att motverka avfallsbrottslighet

Under 2021 gav regeringen flera myndigheter i uppdrag att ge en lägesbild och föreslå åtgärder mot den illegala avfallshanteringen.

De myndigheter som fick uppdraget var Naturvårdsverket, Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Tullverket, Kustbevakningen och länsstyrelserna i Norrbotten, Gävleborg, Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

Som en följd av kartläggning fick länsstyrelserna i uppdrag av regeringen under 2022 att arbeta aktivt mot avfallsbrottslighet. Ett arbete som görs i samverkan med andra myndigheter som till exempel Skatteverket, Tullverket, Polisen och kommunerna. Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten kring avfallsbrottslighet och ge kommunerna stöd i deras arbete.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopberget i Anneberg

Mer i ämnet