Sedan Storbritannien valde att lämna EU under folkomröstningen i juni 2016 har förhandlingar pågått för att få till ett samarbets- och handelsavtal. Detta för att underlätta för ett fortsatt samarbete parterna emellan.
Att Storbritannien inte längre är ett EU-land innebär att det nu ställs krav på tullformaliteter. Bland annats måste tulldeklarationer lämnas vid import och export, och det kommer att utföras gränskontroller. Det nya avtalet innebär dock tull- och kvotfrihet mellan EU och Storbritannien.
Exporten har minskat
Under förra året minskade exporten till Storbritannien med 18 procent. Där spelar även coronapandemin en stor roll, men det är tydligt att Sveriges export till Storbritannien har minskat i större utsträckning.
– Om man tittar på hur exporten har minskat generellt ligger det bara på 6,5 procent, vilket innebär att till Storbritannien har den minskat avsevärt mycket mer, säger Annika Cederfeldt.
I klippet ovan ger Annika Cederfeldt på Handelskammaren i Jönköping sin bild av hur företagen påverkas av Brexitavtalet.