Två personer tar emot en utmärkelse från en kvinna under en ceremoni i ett elegant rum. Den ena av mottagarna håller i ett diplom och en medalj, medan kvinnan sträcker ut handen för att hälsa. I bakgrunden syns andra deltagare i rummet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om samarbetet mellan Vaggeryds Cell och Vaggeryds Energi som idag gav dem klimatpriset 2024 i Jönköpings län. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Samarbetet värmer upp halva kommunen – vann klimatpriset

Uppdaterad
Publicerad

Spillvärmen från pappersmassafabriken Vaggeryds Cell blir numera till mycket fjärrvärme för invånarna i Skillingaryd och Vaggeryd. Idag prisades företaget och Vaggeryds Energi med årets klimatpris av klimatrådet i Jönköpings län.

I klippet: Så blev samarbetet om spillvärmen årets klimatvinnare i länet.

Tio klimatinitiativ hos företag och kommuner i Jönköpings län var nominerade till årets klimatpris som delas ut av klimatrådet i Jönköpings län.

Alla tio var på plats på länsresidenset och presenterade sina initiativ för varandra.

Vinnare blev ett samarbete mellan Vaggeryds Energi och företaget Vaggeryds Cell där spillvärme numera blir till fjärrvärme i kommunen.

– Mycket hedrande givetvis och ett erkännande för det lånvariga arbete vi har lagt ner på detta, säger Rikard Larsson, VD Vaggeryds Energi.

Klimatpriset har delats ut sedan 2012.

Följande var nominerade till klimatpriset

Vaggeryds energi & Waggeryd cell

Bröderna Wigells stolfabrik

Bäckadalsgymnasiet, skolgarderob

Jobbussen Tranås

Elgiganten logistik

Erikshjälpen Second hand

Footly

Lilla pyret

Lundbergs pressgjuteri

Tjurit AB

Trackmate AB

Svenska retursystem

Sävsjö kommun och Sävsjö näringslivsbolag

Sävsjo Plastic AB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.