En delad bild som visar en hand som skriver på rutat papper med en penna, med anteckningar i bakgrunden. Den andra delen visar en man som pratar i mikrofon med ett SVT-märke, i en inomhusmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Håkansson (KD), barn- och utbildningsnämndens ordförande, berättar vad som ligger bakom att lärarbehörigheten i Sävsjö blivit lägre. Foto: SVT

Sävsjöpolitikern om lärarsituationen: ”En utmaning för oss”

Publicerad

Sävsjö kommun är bland de kommuner i länet som har lägst lärarbehörighet. Barn- och utbildningsnämndens ordförande i Sävsjö, Fredrik Håkansson (KD), menar att en förklaring är att det är svårt att locka personal till landsbygden.

Sävsjö kommun har den lägsta lärarbehörigheten sedan 2014 enligt Skolverket. Knappt 62 procent behöriga lärare i grundskolan.

Hör Fredrik Håkansson om vad som ligger bakom att lärarbehörigheten i kommunen har blivit lägre – i videoklippet ovan

Kvinna i en rosa skjorta står framför en klassrumsmiljö med bord och stolar i bakgrunden. Ljusa fönster ger naturligt ljus till rummet. Lärare, lärarbehörighet, skola, varför få behöriga lärare?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grundskolläraren Emma Gunnarsson i Sävsjö tycker vill att politikerna ska satsa mer på skolan. Hon känner sig dagligen otillräcklig i sitt jobb. Se mer i klippet ovan. Foto: SVT/Linda Mathillas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.