En person håller upp en svart klänning med röda blommor i vad som verkar vara ett lager- eller secondhand-miljö, omgivet av stora kartonger och lagerhyllor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Erik Vaim varför hans secondhand-butik, nu slutar sälja kläder helt. Trots att det var just kläder som var det viktigaste när de drog igång. Foto: Adam Wännman Zetterqvist/SVT

Secondhandbutiken slutar med kläder helt: ”Tufft beslut att ta”

Uppdaterad
Publicerad

Efter giftlarmen om giftiga kläder har flera secondhandkedjor nu slutat att sälja vidare kläder av märket Shein. Vi möter företaget som går ett steg längre och nu slutar sälja kläder helt.

När secondhandbutiken Footly, med säte i Taberg i Jönköpings kommun, drog igång 2017 så var kläder avgörande för verksamheten. Majoriteten av det begagnade man fick in var just kläder. Men nu gör man helt om och slutar sälja kläder.

– Nivån på kläderna blir så dålig. Det är engångsartiklar i princip, säger grundaren av företaget Erik Vaim.

Istället för återförsäljning av kläder satsar företaget på föremål som till exempel porslin, glas, antik & design, smycken, heminredning, leksaker, samt elektronik.


Räknar med minskad omsättning

– Att inte sälja kläder kommer påverka vår omsättning och vi kommer nog att vi tappa kunder. Men vi märker att vi blir en del av problemet med klädindustrin och inte lösningen, säger Erik Vaim och fortsätter:

– Ibland skänks 15 plagg som aldrig är använda med lapparna kvar. Men där kvalitén är urusel.

Svenskarna har de senaste åren handlat allt mer från Kina, inte minst från lågprisföretagen Temu och Shein. Men i slutet av 2024 bromsade tillväxten in, visar färska siffror från Transportföretagen.

NYA KLÄDLAGEN

Från och med 1 januari i år får du inte slänga kläder och andra textilier i soppåsen.

  • Skänk hela och rena kläder till välgörenhet.
  • Sälj textilier som fortfarande är i bra skick på andrahandsmarknaden
  • Sy om eller skapa något nytt av dem.
  • Lämna till oss på en återvinningsstation eller sortergård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.