Kvinna i blå t-shirt och simhall

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Förkunskaperna på barnen som kommer till oss idag är mycket lägre än de varit tidigare, säger Jenni Hannikainen, ansvarig för den simlärarledda undervisningen i skolorna i Jönköping. Foto: SVT

Simkunnigheten minskar bland skolbarn – så ska kommunen vända trenden

Publicerad

Allt fler barn i årskurs 2 når inte målen i simning och många kommer till skolan helt utan förkunskaper. Det larmar simlärare i Jönköpings kommun om. Nu uppmanar de föräldrar att agera.

Allt färre barn som går ut årskurs 2 i Jönköpings kommun är simkunniga efter terminens slut. Förra året kunde drygt 44 procent av eleverna inte simma. I antal handlar det om cirka 700 elever. Det kan jämföras med för tio år sedan då 23 procent inte var simkunniga.

– Det är en väldigt tråkig trend som vi har sett nu i några år och jag är orolig för att det blir värre, säger Jenni Hannikainen, ansvarig för den simlärarledda undervisningen i skolorna i Jönköping.

Krav på simkunnighet

För att räknas som simkunnig i årskurs 2 ska barnet kunna simma 25 meter bröstsim och 10 meter ryggsim.

Först i årskurs 6 är det krav på att bli godkänd i simning för att få ett godkänt betyg i idrott. Då krävs att eleven kan simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge.

– Det man ser är att 5,8 procent inte är simkunniga i årskurs 6 så någonstans hämtar ju skolorna in det som eleverna inte lärt sig i årskurs 2, säger Jenni Hannikainen.

man på badhus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
André Yakob som är idrottslärare på Öxnehagaskolan i Huskvarna tror att ekonomi är en av flera anledningar till att föräldrar inte har möjlighet att ta med sina barn till badhuset för att träna simning på fritiden. Hör mer i videoklippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.