Sjuksköterska i Värnamo slår larm – LSS-personal retas och tar brukares glasögon

Uppdaterad
Publicerad

Omsorgsförvaltningen i Värnamo har inlett en utredning sedan en sjuksköterska slagit larm om hur personal inom LSS bemöter en brukare på ett gruppboende.

”Ska vi klä av dig naken och skicka ut dig i skogen?”, ska de bland annat ha sagt enligt anmälan till kommunen.

Sjuksköterskan har vid hembesök på gruppboendet i Värnamo kommun uppmärksammat att några i personalen haft en opassande jargong mot en brukare. Det ska ha pågått under flera månader som sjuksköterskan varit inom verksamheten, och enligt anmälan förekom något olämpligt vid varje besök.

Opassande jargong

Bland annat ska personal ha tagit brukarens glasögon och retats. De ska också ha uppmanat brukaren att skrika på en vikarie och sagt saker som:

”Ska vi klä av dig naken och skicka ut dig i skogen?”, ”säger sjuksköterskan att du är äcklig?” och ”säger sjuksköterskan att du är ful?”.

– Jag ser mycket allvarligt på det som beskrivs, säger Sandra Viktorin, som är omsorgschef i kommunen.

Utredning inledd

Värnamo kommun fick in anmälan i mitten av maj och har nu inlett en utredning där de samlar in uppgifter och hör personalens syn på det som beskrivs i anmälan.

– Utifrån vad utredningen kommer fram till så får vi se vilka åtgärder som vi måste vidta, säger Sandra Viktorin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.