Akuten i Värnamo missade ett barns brutna arm trots att en röntgenundersökning gjordes. Foto: Johanna Svensson/BILDBYRÅN

Sjukvården missade bruten arm på barn – upptäcktes flera månader senare

Uppdaterad
Publicerad

Akuten i Värnamo missade att ett barn som kom in till dem hade en bruten arm. Misstaget upptäcktes först flera månader senare och barnet fick då genomgå en omfattande operation.

När ett barn kom till akuten i Värnamo fick den beskedet att armbågen var ur led. Trots att en röntgenundersökning gjordes så såg sjukvården ingen fraktur och när sedan armbågen sattes på plats igen bedömde man att skadan var åtgärdad. Patienten fick dock inte tillbaka rörligheten som förväntat. Flera månader senare när barnet fick en ny röntgenundersökning upptäcktes frakturen. Region Jönköpings län har anmält händelsen till Ivo enligt lex Maria.

Omfattande operation

I anmälan till Ivo står det: ”Barnet fick genomgå en större operation med efterföljande omfattande rehabiliteringsperiod. I nuläget är det oklart om full funktion kommer att uppnås med tanke på den fördröjda handläggningen”. Ett omfattande utbildningsprogram har tagits fram efter händelsen för klinikens medarbetare så att samma misstag inte ska upprepas, står det även i anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.