Det är flera förändringar som planeras för att skärpa säkerheten på gymnasieskolorna i Jönköping. Men alla är inte positiva, bland eleverna går åsikterna isär.
– Jag trivs som det är idag faktiskt, både elever och lärare vet vilka vi är. Är det någon som inte hör hemma här så säger vi till, säger Felix Carlsson, elev på Bäckadahlsgymnasiet i Jönköping.
Olika åsikter
Malou Andersson elev på samma skola har inte samma åsikt.
– Jag tycker det är bra för det behövs. Det är ju folk här ofta som man inte vet vilka de är och det händer ju saker med skåpen, lås som klipps upp och saker som tas.
– Man vill ju inte att något ska hända här, som det gjorde t ex i Trollhättan. Så det är väl bra att de tänker på vad som kan hända, men jag tycker inte man ska gå för långt heller, säger Josefin Rutensköld, elev på Per Brahegymnasiet, som utsattes för ett stöldförsök under natten mot torsdagen.
Måste höjas
Säkerheten på gymnasieskolorna i Jönköping måste höjas, enligt kommunen. Det händer att obehöriga personer tar sig in på skolorna, vilket både har lett till inbrott i elevskåp och att det förekommer drogförsäljning.
Och det är framförallt händelsen i Trollhättan förra året, då en 21-årig man gick in på en skola och dödade en elev och två lärare med svärd, som fått kommunen att se över säkerheten.
– Vi kan ju inte sitta i Jönköping och tro att det som hänt någon annanstans, det kan inte hända här, menar Marie Protiwa, chef för utbildning och arbetsmarknad i Jönköpings kommun.
Personalen positiv
Vilka åtgärder som införs på vilka skolor kommer variera, men det handlar om id-kort för eleverna, tydligare registrering av besökare, regelbundna besök av narkotikahundar och att dörrar som idag hålls olåsta nu stängs.
Förändringarna välkomnas av personalen även om det kan komma att innebära en del problem att skolor som tidigare varit öppna nu blir slutna.
– Naturligtvis påverkar det all personal, vi vill ju att våra ungdomar ska vara trygga och även personalen. Sen blir det praktiska problem med låsta dörrar, speciellt för oss som är en skola med flera olika enheter. Det måste vara en öppenhet och det måste vårt samhälle också fortsätta att vara, säger Malin Kling, rektor på Bäckadahlsgymnasiet.