Lång väntan på DNA-spår drabbar våldtäktsutredningar i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Det tar ofta lång tid att få fram analyssvar i många brottsutredningar. Enligt Stefan Sundling, chef för polisens grova brottgrupp i Jönköping, har det hänt att de fått vänta på svar i 8-9 månader i våldtäktsutredningar.

– Tråkigt, vi jobbar så fort vi kan, men vi får in ärenden med dödligt våld varje dag, säger Anna Stenfeldt Hennings, tillförordnad processledare på Nationellt forensiskt centrum (NFC).

Varje år hanterar Nationellt forensiskt centrum drygt 100 000 ärenden i olika brottsutredningar. Ärenden som rör dödligt våld, rikets säkerhet och barn under arton år prioriteras.

Det gör att det många gånger kan ta lång tid att få svar på analyser från andra brottsutredningar, som prioriteras av polis och åklagare, men som ligger i priogrupp 2 hos NFC. Exempelvis våldtäkter.

Långa handläggningstider

I Jönköping har polisen nyligen avslutat två våldtäktsutredningar som lett till åtal. I båda fallen anmäldes våldtäkterna redan förra sommaren. Men i ett av fallen fick NFC inte träff på den misstänkta förövaren förrän i februari, trots att han under tiden dömts för ett annat brott.

– Handläggningstiderna hos NFC är ett problem, säger Stefan Sundling som menar att det finns en risk att målsägande återkallar sina förhör och inte vill medverka då handläggningstiderna blir för långa.

Samarbete med åklagare

– Vi har sedan ett par år ett samarbete med åklagarkammaren, med veckovisa avstämningar, och där vi avsatt 4-6 utredare och två åklagare som jobbar specifikt med våldtäktsbrotten, säger Sundling.

Det har gjort att utredningsarbetet kommer igång tidigare, något som är viktigt för att offren inte ska dra tillbaka sina vittnesmål.

Anställa mer personal

NFC inledde för ett drygt år insatsen Vilgot, som syftar till att korta handläggningstiderna när det gäller grova brott. Enligt Anna Stenfeldt Hennings fick det god effekt och under hösten kommer också mer personal anställas.

– DNA-spårningen är viktig. Det kan dröja 8-9 månader innan hela svaret redovisas men vi har en dialog med utredarna under tiden och delredovisar så de kan komma vidare, säger Anna Stenfeldt Hennings.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.