Tinne Sandahl, Signe Olsen och Elyshia Saliba delar med sig av sina känslor kring vikten av gratis mensskydd i skolor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tinne Sandahl, Signe Olsen och Elyshia Saliba delar med sig av sina känslor kring vikten av gratis mensskydd i skolor. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Skolelever berättar om vikten av att ha gratis mensskydd i skolan

Publicerad

Tinne Sandahl, Signe Olsen och Elyshia Salibagår på friskolan Prolympia i Jönköping. Där har det precis installerats gratis mensskydd.

– Ibland sitter man på toan och sedan kommer mensen från ingenstans, och då känns det tryggt att mensskyddet finns, förklarar Tinne Sandahl. 

Ett tabubelagt ämne 

Vissa tycker det kan vara tabu att prata om mens hemma, och det kan ibland känns jobbigt för själva tjejer att nämna det för föräldrar, menar Signe Olsen.

I klippet ovan berättar tjejerna hur de tänker kring gratis mensskydd i skolor.

“Många har inte råd” 

Mia Sjödell, rektor på Magnus Ladulås skola, berättar att det nu känns som en självklarhet att gratis mensskydd ska finnas i skolan. 

– Jag tycker att det här är oerhört viktigt. Vi lever i en värld där allt blir dyrare och man prioriterar bort vissa saker, säger hon.

I klippet nedan berättar skolsköterskan på Prolympia Sara Ahmad hur viktigt det är med gratis mensskydd. 

Hör skolsköterskan Sara Ahmad berätta mer om hur det känns att ha gratis mensskydd i skolor och hur viktigt det är för elever.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolsköterskan Sara Ahmad pratar om hur viktigt det är att skolor ska kunna få gratis mensskydd. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.