Skrotleksaker gav miljöpris

Uppdaterad
Publicerad

De ersatte leksaker med spillmaterial från lokala industrier. Nu har Klevshults förskola, tillsammans med tre andra förskolor i Vaggeryds kommun, vunnit miljöpris.

– Det känns jätteroligt! Det gör att vi vill fortsätta jobba på det här viset, säger förskolläraren Annika Sandahl.

Ni vet det där med att barn i en viss ålder hellre leker med presentpappret än själva presenten. Det konceptet tog Klevshults förskola tillvara på och nu är alla leksaker ersatta med, som de kallar det ”lekmaterial”. Det är spillmaterial som skänkts bort från de lokala industrierna.

– Vi har jobbat med det här sedan februari och nu finns bara legot kvar av de gamla leksakerna, fortsätter Annika Sandahl.

Fått pris

Det är den här formen av återvinning som har lett till att fyra förskolor i Vaggeryds kommun nu vunnit det lokala miljöpriset ”Bra Miljöinsats”.

– Man använder ju det som redan finns i samhället. De går ifrån ”slit och släng” och tänker mer långsiktigt, säger Catarina Kristensson, miljöstrateg på Vaggeryds kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.