Ansvarig från Vätterhem sitter med avfuktare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maths Carlgren från Vätterhem visar upp hur det ser ut i fastigheterna efter skyfallet för över tre veckor sedan. Foto: Adam Wännman Zetterqvist/SVT

Skyfallet kan leda till jobb i ett halvår till

Uppdaterad
Publicerad

Drygt tre veckor efter översvämningarna är det ännu stora skador på flera fastigheter i Jönköping. Värst drabbat är området Liljeholmen där fortfarande många avfuktare surrar.

Drygt tre veckor efter skyfallet den 10 juli som ställde till det på många håll i länet är det fortfarande många fastighetsägare som jobbar med konsekvenserna.

På Länsförsäkringar har nästan 750 skador relaterade till skyfallet strömmat in.

Skyfall i Jönköpings län

– Det är en utmaning förstås för oss att hjälpa så många på en och samma gång, säger Andréas Flygare, affärsområdeschef på skadeavdelningen på försäkringsbolaget i Jönköping.

Det är ännu för tidigt att säga vad skadorna kommer kosta. I slutet av augusti hoppas försäkringsbolaget ha en bättre bild.

Dubbelt så många fall som ovädret förra sommaren

Efter ovädret Hans i augusti i fjol, hanterade Länsförsäkringar 360 ärenden. Nu är det dubbelt så många.

– Det är en extraordinär händelse och jag är tacksam över alla medarbetare som har ställt upp. Det har varit många som gått in och avbrutit sina semestrar för detta, säger Andréas Flygare.

Även försäkringsbolaget IF har fortfarande mycket jobb kvar att göra.

– Vi jobbar fortsatt med att hjälpa de kunder som drabbats med att återställa och reparera efter de vattenmängder som tog sig in, säger skadechef Jenny Rudslätt.

Och på det kommunala fastighetsbolaget Vätterhem i Jönköping är det området Liljeholmen som är värst drabbat. Där surrar fortfarande ett 20-tal avfuktare i olika källare och de är även oroliga för vissa fastigheter.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skyfall i Jönköpings län

Mer i ämnet