– Många orkar inte vara kvar i yrket. Trots att socionomutbildningen är populär väljer socialsekreterare och biståndshandläggare att sluta i förtid, skriver Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision i Socialchefsrapporten, som nyligen publicerades.
– Vi pratar mycket om desinformationskampanjer och hur man ska få till ett hållbart arbetsliv, säger Marika Staaf, som ursprungligen kommer från Gränna, och som gör sin fjärde termin på socionomprogrammet på Jönköping University.
Direkt fara för de som söker hjälp
Orsaken till att många slutar innan de fyllt 50 år, är, enligt rapporten, brister i arbetsmiljön med en hög arbetsbelastning, små resurser och utsatthet för hot, personangrepp eller våld.
– Jag tänker att om det är saker som inte fungerar så får man säga till chefen och se till att det blir ändring, säger Maj Zsiga, som också går fjärde terminen på socionomprogrammet.
Svårt att rekrytera
Intresset för utbildningen i Jönköping är stort.
– Vi har 400 sökande till 50 platser, så det är tufft att komma in, säger programansvarig Michael Sjökvist.
Men trots att det fortsatt utbildas många socialsekreterare och biståndshandläggare är det svårt att rekrytera. Enligt rapporten har andelen socialchefer som tycker att det är svårt ökat från 35 procent till 77 procent mellan 2020 och 2023.