En grupp studenter sitter i ett klassrum under en lektion. Några av dem arbetar på sina bärbara datorer, medan en person står framför klassen och föreläser. Rummet har stora fönster som släpper in naturligt ljus. Temperatur och aktivitet ger en kreativ och lärorik atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Studenterna på socionomprogrammet i Jönköping har förhoppningar om att kunna bidra till en bättre socialtjänst i framtiden. I klippet får du höra deras tankar om yrkesvalet. Foto: Ulrica Abrahamsson

Socialsekreterarna flyr yrket – men söktrycket på utbildningen i Jönköping är fortsatt stort

Uppdaterad
Publicerad

Närmare hälften av de som slutar sin anställning inom socialtjänsterna är mellan 31 och 50 år. Nu varnar Fackförbundet Vision om personalflykt från socialtjänsterna.

Men bland studenterna på socionomprogrammet i Jönköping finns förhoppning om att kunna bidra till förändring.

– Många orkar inte vara kvar i yrket. Trots att socionomutbildningen är populär väljer socialsekreterare och biståndshandläggare att sluta i förtid, skriver Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision i Socialchefsrapporten, som nyligen publicerades.

– Vi pratar mycket om desinformationskampanjer och hur man ska få till ett hållbart arbetsliv, säger Marika Staaf, som ursprungligen kommer från Gränna, och som gör sin fjärde termin på socionomprogrammet på Jönköping University.

Direkt fara för de som söker hjälp

Orsaken till att många slutar innan de fyllt 50 år, är, enligt rapporten, brister i arbetsmiljön med en hög arbetsbelastning, små resurser och utsatthet för hot, personangrepp eller våld.

– Jag tänker att om det är saker som inte fungerar så får man säga till chefen och se till att det blir ändring, säger Maj Zsiga, som också går fjärde terminen på socionomprogrammet.

Svårt att rekrytera

Intresset för utbildningen i Jönköping är stort.

– Vi har 400 sökande till 50 platser, så det är tufft att komma in, säger programansvarig Michael Sjökvist.

Men trots att det fortsatt utbildas många socialsekreterare och biståndshandläggare är det svårt att rekrytera. Enligt rapporten har andelen socialchefer som tycker att det är svårt ökat från 35 procent till 77 procent mellan 2020 och 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.