• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Polis, kommun och bostadsbolag har tillsammans lyckats få området Vråen i Värnamo tryggt igen. I klippet berättar inspektör Lina Tryggvesson vad som orsakade problemen och hur de hanterats. Foto: Fredrik Weibull / SVT

Så blev bostadsområdet Vråen tryggt igen

Publicerad

Efter en lång tid av stök och en växande otrygghet i bostadsområdet Vråen i Värnamo har polis, kommun och bostadsbolag tillsammans nu lyckats vända utvecklingen. Boende i området vittnar om en betydligt tryggare plats att bo på.

Under en tid präglades området Vråen av stölder, droghandel, skadegörelse och annat stök skapat främst av några få personer.

– De här individerna drog till sig andra personer så det blev ett växande problem som påverkade hela området, säger Lina Tryggvesson, gruppchef områdespolisen i Värnamo.

Behovet av att vända utvecklingen bedömdes vara relativt akut. Och på initiativ av polisen startades under sommaren en åtta veckor lång riktad insats, tillsammans med olika aktörer från kommunen och bostadsbolaget Finnvedsbostäder.

Behov på fler platser

Resultatet blev slående. Från att ha varit en otryggplats är nu Vråen som vilket familjärt bostadsområde som helst. Enligt Marcus Skytt som är kommunens säkerhetssamordnare, är samarbetet mellan de olika aktörerna framgångsreceptet.

– Varje verksamhet för sig kan göra mycket men tillsammans kan vi nå mycket högre höjder.

Nu ska arbetet utvärderas och förbättras ytterligare. Sedan kan den framgångsrika modellen bli aktuell att genomföra i fler bostadsområden i polisområde Värnamo.

– Behovet finns på fler platser, säger Lina Tryggvesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.