Under den kommande treårsperioden behöver 240 personer anställas inom motorbranschen i Jönköpings län visar en rapport från branschorganisationen Transportföretagen. På Svenstigs i Värnamo vittnar servicemarknadschefen Johan Enell om problemet.
– Vi har sökt en bilplåtslagare i två år, berättar han samtidigt som han visar runt i verkstaden.
Felaktig bild av jobbet
Transportföretagen menar att konsekvenserna kan bli allvarliga för näringslivet om man inte hittar personal. Nationellt handlar det om 5 300 personer som behövs på tre år.
– Jag tror att många har fel bild av hur det ser ut på verkstäderna, de tror att det är smutsigt och bullrigt, säger Johan Enell.
Han berättar att jobben i verkstäderna har blivit mer och mer tekniska, med mer arbete med bilarnas komplexa elektroniska system. Samtidigt upplever Johan Enell att statusen för yrket inte har höjts i samma takt som det har blivit mer avancerat.
Eftertraktade elever
– Ska motorbranschen liksom hela transportnäringen växa hållbart, behöver kompetensförsörjningen vara tillförlitlig. Det är avgörande att företagen kan anställa personal och personer med rätt kompetens och utbildning, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, på Transportföretagen.
Elever som gått ut gymnasieskolans fordons- och transportprogram är enligt både Johan Enell och Caj Luoma hett eftertraktade på arbetsmarknaden och får i regel jobb direkt efter examen. Drygt hälften av studenterna från fordons- och transportprogrammet har en etablerad ställning på arbetsmarknaden redan ett år efter avslutade gymnasiestudier visar rapporten från Transportföretagen. Branschorganisationen uppger att det är den högsta siffran bland alla gymnasieprogram.
I klippet berättar Johan Enell mer om hur bilverkstaden har tacklat problemet med att få tag på ny personal.