Det är uteslutande 500-kronorssedlar som anmälts som falska till polisen den senaste tiden. Foto: TT

Stor ökning av falska 500-kronorssedlar

Uppdaterad
Publicerad

Polisen varnar för att det de senaste månaderna skett en markant ökning av anmälningar om falska sedlar. Under helgen drabbades en kvinna på Höglandet.

Det var när kvinnan skulle sälja  en mobiltelefon värd cirka 9000 kronor som hon upptäckte att hon fått falska sedlar som betalning.

– Köparna kom och hämtade telefonen och när de lämnat platsen såg hon att sedlarna var falska, uppger polisen på Höglandet.

Händelsen inträffade i Nässjö och de misstänkta ska ha varit två män i 25-30-årsåldern.

Ökning med 600 procent

Under januari till mars i år har 707 sedlar anmälts som falska till polisen i landet. Det är en ökning med 600 procent jämfört med samma period förra året. Och det handlar uteslutande om 500-kronorssedlar.

– Vi har aldrig fått in så mycket ärenden kring falska sedlar som nu. I dagens samhälle hanterar vi allt mindre kontanter vilket har lett till att många är ovana med fysiska sedlar och vet helt enkelt inte hur en äkta sedel ska se ut eller kännas, säger Michael Johansson, Nationellt Forensiskt Centrum (NFC), i ett uttalande.

De allra flesta falska sedlar upptäcks just vid privata affärer av begagnade varor.

Det finns flera kännetecken att gå efter för att se att en sedel är äkta. Foto: Polisen

Så känner du igen en äkta sedel

De högre sedelvalörerna (100, 200, 500 och 1 000) har ett säkerhetsband med tre fönster. I fönstren finns bilder som rör sig och växlar motiv mellan ”KR” och en kungakrona när du vickar på sedeln. Bandet har olika färg beroende på sedelns valör.

Varje sedel har en färgskiftande bild med anknytning till personen på sedeln. På 500 kronorssedeln sitter den till höger om Birgit Nilsson. I bilden finns också sedelns valörsiffra. Bilden och valörsiffran skiftar färg gradvis mellan guld och grönt när du vickar på sedeln.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.