Till vänster i bild, en skrivbordsstol och ett skrivbord står framför ett fönster. Till höger Raymond Paska från Vätterhem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Raymond Paska, vd på Vätterhem i Jönköping, berättar i klippet hur man ska göra för att lyckas få en studentbostad till terminsstarten. Foto: Linda Mathillas/SVT

Studenterna ute i sista stund med att söka bostad – riskerar att stå utan

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen fick över 7 000 blivande studenter veta att de är antagna till högskolan i Jönköping i höst, men många är tyvärr ute alldeles för sent och riskerar att stå utan bostad lagom till skolstarten, enligt bostadsbolaget Vätterhem.

Intresset för att plugga på Högskolan i Jönköping är i år större än tidigare. Totalt är 7 162 personer antagna till höstens utbildningar, men flera av utbildningarna går på distans och det är inte heller klart hur många som kommer att tacka ja till sin plats.

Inför sommaren hade det kommunala bostadsbolaget Vätterhem uppemot 350 lediga studentlägenheter i Jönköping, framför allt på Råslätt. I dagsläget finns endast 35 stycken kvar.

– Det är därför jag verkligen vill skicka med att man är aktiv och letar efter bostad. Jag tror tyvärr att många firar utan att tänka så mycket på hur man ska bo, säger Raymond Paskal, vd på Vätterhem.

Hundra fler sökande till höstterminen

Antagningen till högskoleutbildningar ökar på flera orter – totalt 33 av 39 universitet och högskolor tar in fler sökande jämfört med hösten 2023, enligt siffror från Universitets- och högskolerådet. I Jönköping är det drygt 100 fler antagna än höstterminen 2023, totalt 7 162 stycken.

Enligt studbo.se som är den bostadssajt som Jönköping University och Jönköpings kommun hänvisar till finns idag studentlägenheter på bland annat Gräshagen, Ryhov och Liljeholmen i Jönköping men på flera av objekten står flera personer i kö.

I klippet berättar Raymond Paska varför det är så viktigt att vara aktiv i sitt sökande efter bostad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.