Svan i Gränna var smittad av fågelinfluensan

Uppdaterad
Publicerad

För några veckor sedan hittades två svanar, en död och den andra sjuk, i lagunen i Gränna. Nu har provsvaren kommit som bekräftar att åtminstone den sjuka svanen var smittad av fågelinfluensan.

Svanarnas öde fick stor uppmärksamhet i en lokal Facebook-grupp och länsstyrelsen berättar nu att svaren bekräftar den misstanke som fanns. Smittrycket från vilda fåglar för närvarande högt och risken att tambesättningar drabbas är därför förhöjd, särskilt i området kring Vättern.

– Hittar man en död fågel ska man anmäla detta till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Särskilt om det gäller döda eller sjuka änder eller svanar som drabbas främst i det vilda, säger Marie-Louise Sjöberg, länsveterinär på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Symptom

Smittade fåglar utsöndrar virus främst med avföringen och symtom på fågelinfluensa kan vara dödlighet bland fåglarna, minskad aptit, diarré och nedsatt allmäntillstånd.

– Har man tamfåglar gäller det att vara uppmärksam. Hålla dem inomhus och vara noga med hygienen. Låt inte främmande människor gå in och se även till att det inte kommer in möss eller vilda fåglar, säger Marie-Louise Sjöberg.

Hur allvarligt är det att den här smittan är bekräftad nu?

– Det är allvarligt. Får man in smittan i en fjäderfäbesättning är det allvarligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.