SVT:s reporter: Så lärde jag mig svenska på tre år

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

I slutet av 2018 flyttade jag till Sverige från mitt hemland Libanon för att plugga vidare inom journalistik och jobba som journalist i Sverige. Det var många olika faktorer som medförde att jag kunde lära mig svenska under en kort period.

Zahraa Abdul Reda

reporter

Det är inte så enkelt för människor att börja om i ett nytt land och lära sig allt om landet, inklusive språket. Men för mig kändes det så spännande att kunna uppleva något nytt genom att flytta till ett helt annat land och lära mig ett helt nytt språk.

Det viktigaste för mig är att bli en del av det svenska samhället och att bli en framgångsrik grävande journalist i Sverige. Jag visste redan från början att språket kommer vara nyckeln till att lyckas. 

Olika sätt som hjälpt mig

Jag tittar mycket på svensk tv, följer nyheterna, läser böcker på svenska och lyssnar på svensk musik. Språkkursen var också nödvändig för att lära få bättre kunskap om den svenska grammatiken.

Allt detta har spelat en stor roll för min språkutveckling. Och jag hade ofta chansen att umgås med underbara människor som rättade mig när det behövdes och lärde mig mer om hur svenskan fungerar.

Påminnelse varje dag i ett års tid

Första året hade jag lagt en påminnelse i min mobil där det stod “prata svenska”.

Min erfarenhet är att man kan komma långt med en god portion av nyfikenhet och en stark vilja att lära sig. Det är bara att tro på sig själv och våga göra fel!

I klippet ovan hör du Zahraa berättar mer om sin resa att lära sig svenska språket så pass bra att hon nu kan arbeta som journalist i Sverige.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.