Tamuz från Jönköping flydde kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Tamuz Hidir är uppvuxen i Jönköping med en ukrainsk mamma. När kriget bröt ut i Ukraina bodde han dock i Kiev och i morse berättade han i  SVT:s Morgonstudion om den dramatiska resan ut ur Ukraina.

– I onsdags kväll var allt som vanligt och jag var på en innebandyträning. I torsdags började ett fullskaligt krig, säger Tamus Hidir.

Han och en svensk vän bestämde sig för att ta bilen och fly landet. Resan tog ungefär tre dygn men nu befinner de sig i säkerhet i Rumänien dit de tog sig via Moldavien. Inom kort ska de påbörja resan till Sverige. De planerar att köra via Ungern, Slovakien och Polen.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

– För oss är det inget problem, vi är i EU nu. Men många av mina vänner, även de jag spelade innebandy med i onsdags, de är och strider nu.

Tamuz Hidir tror att han vara till större hjälp från Sverige och han håller kontakten med släkt och vänner som är kvar i Ukraina.

Hör honom berätta i klippet om den dramatiska resan till Rumänien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet