• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

I klippet förklarar SVT:s reporter mer om hur personal beskriver arbetsplatsen. Foto: Ebba Öberg/SVT

Trots åtgärderna – Långanäs förbjuds att öppna igen

Uppdaterad
Publicerad

Långanäs ungdomshem i Eksjö tvingades stänga med omedelbar verkan i somras efter bland annat larm om övervåld. De har försökt öppna igen, men nu sätter Ivo stopp för det.

Det var i juni som Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, gjorde ett oanmält besök på SiS-hemmet Långanäs i Eksjö. Då kom det fram uppgifter om grova missförhållanden, bland annat övervåld och verksamheten stängdes.

En 14-årig flicka utsatts för stryptag av en manlig personal och en 13-åring fått sin arm bruten. I beslutet skrev Ivo att det inte är sannolikt att Långanäs kommer att kunna öppna igen.

SiS-hemmet Långanäs i Eksjö stängs

Men Statens institutionsstyrelse skickade in ett yttrande till Ivo där de ville öppna igen i slutet av september. De skrev att de genomfört åtgärder som att utbilda personalen och låna in andra chefer och att de nu kan bedriva en god verksamhet.

”Är besvikna”

Men Ivo säger nej i ett färskt beslut och skriver att missförhållandena var så allvarliga att de innebar fara för enskildas liv och hälsa och att de nya åtgärderna inte förändrar myndighetens bedömning.

– Vi har jobbat hårt för att kvalitetssäkra verksamheten och är såklart besvikna över att Ivo inte gick med på vår begäran. Det är ett stort antal ungdomar som står i kö med livshotande risker som behöver skydd som bara vi kan ge dem, säger Johan Fältman som är stabschef för ungdomsvården på SiS.

Flera ur personalgruppen kvar

– Vi kommer att fortsätta att söka förnyad kontakt med Ivo och se vad det kan ge.

Den personal som utbildats och kvalitetssäkrats, är det samma som jobbat där tidigare?

– Ja, de flesta av medarbetarna har jobbat där tidigare och de har vi starkt förtroende för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SiS-hemmet Långanäs i Eksjö stängs

Mer i ämnet