en kvinna med mörkt hår tittar in i kameran och en skylt från ett sis-hem

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Emtfors, tillförordnad HR-direktör på SiS berättar i klippet om utbildningsinsatserna på Långanäs. Foto: privat/SVT

Stor utbildningsinsats för anställda på nedstängda SiS-hemmet Långanäs utanför Eksjö

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått en dryg månad sedan Inspektionen för vård och omsorg stängde SiS-hemmet Långanäs utanför Eksjö och flera flickor akut fick omplaceras. Trots att SiS ännu inte inlett sin egen utredning om vad som hänt är förhoppningen att verksamheten ska vara igång till nyår.

– Det vi tänker oss är att vi öppnar i mindre skala, och att vi sedan kan utöka successivt, säger Maria Emtfors, tillförordnad HR-direktör på Statens institutionsstyrelse (SiS).

Det var efter flera allvarliga uppgifter om att personal utsatt intagna ungdomar för våld som Inspektionen för vård och omsorg beslutade att SiS-hemmet skulle stängas. Bland annat hade en personal brutit armen på en flicka. Tretton flickor fanns då på boendet och fick flytta.

SiS-hemmet Långanäs i Eksjö stängs

Utbildningar planeras

– Att Ivo går in med ett sådant beslut om att stänga verksamheten är allvarligt och det tyder på att vi har brister som vi måste åtgärda.

Därför planeras nu för en höst med en rad utbildningar för att höja kompetensen hos chefer och anställda. Men om de kompetenserna saknas i nuläget vill Maria Emtfors inte svara på.

I klippet ser du Maria Emtfors berätta vilka utbildningar som planeras för att Långanäs ska kunna öppna igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SiS-hemmet Långanäs i Eksjö stängs

Mer i ämnet