En person från kommunen pekar på en trädstam  som är markerad med ett rött X. Bakgrunden visar en park med grönskande träd och en väg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När almarna drabbats av almsjuka kan man inget göra. Annat än att fälla träden. Se klippet för att höra hur almsjukan drabbar träden. Foto: Adam Wännman Zetterqvist/ SVT

Trots vaccin – nu fälls de 100-åriga almarna i Jönköping

Publicerad

Trots att de är vaccinerade så måste almarna från början av 1900-talet i centrala Jönköping nu fällas. Det är de enda kvarvarande almarna i centrum.

Träden har drabbats av almsjukan som är en sjukdom som gör att almträdets grenar dör, löven faller av och sedan tappar trädet bark.

– När trädet drabbas av almsjuka blir näringstillförseln strypt. Trädet blir angripet av almsplintborrar, en svampinfektion, sedan går det snabbt tills trädet dör, säger Johan Grändemark, enhetschef på Tekniska kontoret.

Stubbe blir kvar

Fem almar har drabbats i Rådhusparken och Braheparken i centrala Jönköping. Ett av träden har redan börjat sågas ner.

En av almarna kommer att stå kvar, kapad, som en så kallad hög stubbe. Detta för att gynna den biologiska mångfalden. Där de andra stått ska det planteras nya träd. Men några nya almar blir det inte, enligt Johan Grändemark.

Träden har vaccinerats mot almsjukan, men måste fällas ändå. Hör Johan Grändemark berätta i klippet.

En alm som börjat fällas i Braheparken i Jönköping. Foto: Adam Wännman Zetterqvist/ SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.