Bild på simmare från Vidösternsimmet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två av simmarna som fortsatte tävlingen trots svåra förhållanden. Foto: Adam Wännman Zetterqvist/SVT

Tuff blåst – rekordmånga tvingas bryta Vidösternsimmet i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Vidösternsimmet i Värnamo är tuffare än vanligt i år. Fler än någonsin har tvingats att bryta landets längsta simlopp i öppet vatten och plockas upp med båt i de höga vågorna.

– Det är extremt tuffa förhållanden, säger Tommy Hallander, från Saxtorp som är en av de som tvingats bryta simtävlingen Vidösternsimmet i Värnamo.

Christer Ringblom, som är ordförande i Vidösternsimmets ideella förening säger att årets lopp är det värsta de upplevt vindmässigt. De har haft det väldigt varmt, och väldigt kallt tidigare. Men aldrig har de haft så mycket vågor.

– Det är jobbigt att bara köra båt i det här vädret, säger Christer Ringblom.

Höga vågor

Tommy Hallander som just kommit i land och tvingats avbryta tävlingen uppskattar det till över en meter höga vågor.

Av de 14 som startade, skulle simma 42 km, och simmade under natten liksom Tommy, så tvingades samtliga bryta tävlingen.

97 startande sammanlagt i årets tävling. 83 stycken ställde upp och simmade 21 km och även där tvingades många bryta. De som väl gick i mål vid 13-tiden igår gjorde det ungefär en timma senare än förväntat.

Kolla klippet för att se Hugo från Värnamo som vägrade ge upp!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.