Kvinnan som otillåtet var inne och läste i journaler är anställd i Eksjö. Foto: Johan W Avby/Region Jönköpings län

Två anställda inom Region Jönköpings län varnas

Publicerad

En sjukvårdsanställd kvinna i Eksjö har vid flertalet tillfällen olovligen läst journalhandlingar och brutit mot sekretessbestämmelserna. Det framgår av en skriftlig varning från arbetsgivaren Region Jönköpings län. Hon är en av två anställda i regionen som nu får en disciplinpåföljd på grund av misskötsel i arbetet.

Det framgår inte varför kvinnan under perioden 22 – 25 januari i år läst i journalerna och om det rör sig om en eller flera patienter.

Den andre regionanställda kvinnan har uppträtt aggressivt och kränkande mot sin chef, står det i den skriftliga varningen från personalavdelningen. Kvinnan har inte heller följt reglerna kring sjukfrånvaro och inte kommit på möten med chefen som hon kallats till.

De båda kvinnorna riskerar nu att avskedas om de gör något liknande framöver.

Ett annat uppmärksammat fall har polisanmälts

I juni berättade SVT Nyheter Jönköping att regionen polisanmälts efter att flera hundra vårdanställda loggat in i en journal till ett barn som inledningsvis misstänkte ha misshandlats av sina föräldrar. Brottsmisstanken mot föräldrarna lades sedan ner, men föräldrarna menar att vårdanställda loggat in otillåtet i deras sons journal av nyfikenhet. Men regionen anser att de följ sina rutiner. I klippet nedan hör du mamman som polisanmält regionen berätta.

Det finns ingen koppling mellan den sjukvårdsanställde i Eksjö som nu varnas och det här fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.