Gabriels sjukdom orsakade frakturen som läkaren misstänkte var misshandel

Publicerad
Uppdrag granskning ·

När nio månader gamla Gabriel ramlar i gräset får han en fraktur som leder till en orosanmälan om misstänkt barnmisshandel. Familjen får bo med en skyddsperson i hemmet, dygnet runt i sex veckor – innan det visar sig att frakturen beror på något helt annat. I ett annat fall blir en flicka omhändertagen under åtta månader, två tredjedelar av sitt liv, innan hennes föräldrar frias helt från misstankarna om skakvåld.

Uppdrag granskning har gått igenom flera fall där föräldrar misstänks för barnmisshandel för att sedan få misstankarna avskrivna. Jennifer och Simons två små barn tvångsomhändertogs i sex veckor, trots att läkarna ändrade uppfattning om sonens skador redan efter två veckor.

En annan familj som blivit utredda för skakvåld är Sofie och Zourab, och deras son Gabriel. Sofie berättar att Gabriel hade ett kämpigt första år i livet. Under hans första månader görs flera röntgenundersökningar.

skakvåld

– Gabriel är jätteledsen, han är missnöjd, han sover jättedåligt. Någonting är inte helt rätt. Vi söker ju vård ganska många gånger, säger hon.

När han är nio månader ramlar han med sin lära-gå-vagn i gräset. Efteråt vill han inte stödja på benet så Sofie och Zourab åker in till barnmottagningen.

”Barn kan inte ha benskörhet”

Läkaren på barnmottagningen undersöker Gabriel och säger att de behöver åka till röntgen.

– Då frågar jag honom rakt ut: Kan Gabriel lida av benskörhet? Han tittar på mig och säger bara att “barn kan inte ha benskörhet”, och det var det.

På sjukhuset görs undersökningar som visar att Gabriel har en lårbensfraktur och det görs en orosanmälan om misstänkt barnmisshandel. Nu säger läkaren, enligt Sofie, att det finns två möjliga orsaker till frakturen. Den allvarliga och sällsynta benskörhetssjukdomen OI, osteogenesis imperfecta – eller barnmisshandel.

– Vi var i chock, hur kan de tro det här om oss? De känner oss inte så klart, men det här är inte de människorna vi är, säger Zourab.

Under sex veckor får familjen bo med en skyddsperson i hemmet, dygnet runt, när utredningen pågår. Till slut får Gabriel sin diagnos. Det är inte fråga om misshandel – frakturen beror på benskörhetssjukdomen OI.

– De var så himla beslutsamma vid att “vi ska fastställa vår hypotes”. Och det märkte vi, säger Sofie.

Läkaren antecknar ”våldsutsatt”

Ett tredje fall handlar om en familj där föräldrarna tar med sin dotter på en inbokad tremånaderskontroll. Det som ser ut som ett blåmärke får sköterskan att skicka dem vidare till sjukhuset, för att utesluta att någon allvarlig sjukdom eller allergi ligger bakom. 

Vid besöket antecknar läkaren direkt “våldsutsatt”. Sedan görs undersökningar som ingår i den så kallade ”triaden” – en omdiskuterad metod för att diagnosticera skakvåld.

– På kvällen kom det två från socialtjänsten som jobbade jour och berättade att vi hade blivit anmälda för barnmisshandel. Men snälla, vi har liksom sökt för vår dotters arm, vi vill ju veta vad det är. Tänk om det är någon sjukdom, något allvarligt, vad händer? berättar mamman.

Placeras i jourhem i åtta månader

Polisen griper föräldrarna på sjukhuset. Deras dotter omhändertas och placeras i ett jourhem. Så kallade CML-frakturer – små skador i leder och tillväxtzoner, knappt synbara på röntgen – och blåmärken har tolkats som tecken på misshandel.

Men sedan får dottern en ny fraktur – i jourhemmet.

Fler undersökningar görs och det framkommer alternativa medicinska förklaringar till skadorna. Efter åtta månader frias föräldrarna helt och får tillbaka sin dotter. Då är hon nästan ett år gammal och har levt två tredjedelar av sitt liv utan sin mamma och pappa. 

Sjukvårdens ansvariga har fått tillfälle att bemöta samtliga föräldrars kritik men vill inte kommentera enskilda fall. 

Fakta: Skakvåld och triaden

Symtomen som ingår i den så kallade triaden är:

  • Symtom på att hjärnan är påverkad, till exempel ett andningsstopp eller kramper
  • Blödningar i ögonen
  • Blödningar under hårda hjärnhinnan, så kallade subduralhematom

Om ett av dem upptäcks hos småbarn har det historiskt ansetts vara stor sannolikhet att barnet utsatts för skakvåld.

Även så kallade CML-frakturer, små skador i leder och tillväxtzoner, har ansetts tala starkt för misshandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

skakvåld

Mer i ämnet