Sambandet mellan barnens skador och skakvåld är svagt, enligt en ny utredning. Foto: TT

Otillräckligt vetenskapligt stöd för skakvåld

Uppdaterad
Publicerad

Flera föräldrar har friats från misstankar om att ha skadat sina spädbarn genom skakvåld eftersom diagnosen ansetts osäker.

Nu slår även en vetenskaplig utredning fast att sambandet mellan barnens skador och skakvåld är svagt.

Skakvåld mot spädbarn, så kallat ”shaken baby syndrom”, är mycket allvarligt och kan leda både till bestående skador och död. Men diagnosen har varit omdebatterad under senare år – både rättsligt och medicinskt.

Efter en systematiska litteraturöversikt slår nu Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och Statens medicinsk-etiska råd (Smer) fast att det finns begränsat vetenskapligt underlag för att de uppvisade skadorna orsakats av skakvåld. Det vetenskapliga underlaget är helt enkelt otillräckligt för att slå fast just skakvåld som orsak till skadorna – vanligtvis subduralblödning, ögonbottenblödning och hjärnpåverkan

skakvåld

Flera friats

Bakgrunden till utredningen är att metoderna för att bedöma om ett barns skador berott på skakningar eller inte blivit kraftigt ifrågasatta. I rättsfall har föräldrar som åtalats för misshandel åberopat experter som vittnat för att barnets symtom sannolikt inte alls berott på skakvåld, utan på exempelvis en förlossningsskada.

2014 slog Högsta domstolen (HD) fast att det vetenskapliga stödet inte var tillräckligt säkert för att kunna döma någon efter diagnosen skakvåld. Diagnosen har ”allmänt sett visat sig vara osäker”, skrev HD.

Sedan dess har flera föräldrar friats från misstankar om att ha skadat sina barn med skakvåld.

Barnläkarna säkra

Tidigare ansågs skakvåld bevisat om barnet uppvisade en ”triad” av skador: blödning under hårda hjärnhinnan, blödningar i ögonbottnarna samt svullnad i hjärnan.

Svenska barnläkarföreningen anser, till skillnad från HD, att diagnosen skakvåld är vetenskapligt bevisad. De ställer sig därmed bakom den amerikanska barnläkarföreningens ståndpunkt.

Flera nedlagda fall

Oktober 2014: Högsta domstolen (HD) slår fast att diagnosen skakvåld är osäker och friar en tidigare dömd pappa från grov misshandel av sitt spädbarn. Den knappt tre månader gamla bebisen hade blödningar under den hårda hjärnhinnan och i ögonen då det kom till sjukhus i maj 2009. Enligt åklagaren hade pappan skakat alternativt riktat slag mot barnets huvud eller dunkat huvudet mot någonting. Men rätten ansåg att spår av en äldre blödning under hårda hjärnhinnan och det faktum att barnet några veckor efter förlossningen behandlades för en allvarlig RS-infektion talade för att bebisens skador kunde ha uppkommit på annat sätt.

November 2014: Ett misshandelsfall som byggde på uppgifter om att en far ska ha utsatt sitt spädbarn för skakvåld läggs ner av City åklagarkammare i Stockholm. Mannen fälldes 2009 men beviljades resning 2013. Åklagarkammaren medger att åtalet inte håller.

December 2014: En pappa i Västsverige frias från anklagelsen om att ha skakat sitt spädbarn till döds. Pappan dömdes 2005 till fem års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död av sitt drygt en månad gamla barn. Han beviljades resning 2013, men efter den friande domen i HD lade åklagaren ner åtalet.

Oktober 2015: En pappa som dömts till fem års fängelse för att grovt ha misshandlat sina två spädbarn frias av hovrätten för nedre Norrland. Tvillingarna hade frakturer på lårben, revben och hjässben. Det ena barnet hade också förändringar på hjärnan. Pappan erkände i tingsrätten att han skakat barnen, men tog efter domen tillbaka det. Socialstyrelsens rättsliga råd ansåg att barnens skador med säkerhet uppstått genom yttre våld. Andra experter ansåg att de uppkommit på grund av benskörhet samt stroke. Utredningen ansågs inte tillräckligt robust för en fällande dom.

Källa: TT:s nyhetsarkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

skakvåld

Mer i ämnet