De medicinska fynden som ingår i den så kallade Triaden har länge använts för att diagnosticera Shaken baby syndrome, skakvåld. Men med åren har diagnosen blivit allt mer omdiskuterad.
Myndigheten SBU, med ansvar att utvärdera medicinska metoder, granskade 2016 vetenskapen bakom. 3700 studier gicks igenom och slutsatsen blev att det inte går att sätta likhetstecken mellan vissa medicinska symtom och skakvåld.
– Jag har stor förståelse för kliniker som säger “det här verkar suspekt”. Men det är ingen uteslutningsdiagnostisk. Man kan inte säga “nu har vi uteslutit alla möjliga tänkbara sjukdomar”. Det kan vara sjukdomar eller fysiologi som vi fortfarande inte har upptäckt, säger Niels Lynöe, professor i medicinsk etik och SBU:s utredare.
Kritiken: Rapporten har haft negativa effekter
Men kritiken mot rapporten har varit kraftig. Barnkirurgen Pär-Johan Svensson tycker att den har varit negativ för arbetet med att upptäcka spädbarnsmisshandel.
– Det kräver en längre väg att nå fram till ett åtal därför att många har tagit ett steg bakåt. Det gäller nog både kollegor, jurister och poliser och alla som arbetar med det här tror jag, säger han.
Även Barnläkarföreningen är kritisk. De menar att rapporten saknar ögonläkarexpertis, att SBU uteslutit viktig forskning och att de inte tagit hänsyn till barnläkares samlade bedömningar i vardagen.
– Man kan inte bara titta på de här tre sakerna som de tittar på, säger Johanna Räntfors, barnkirurg vid Barnläkarföreningen.
Studie: Skakvåld orsakar inte triaden
I rapporten 2016 efterfrågade SBU ny forskning för att fylla kunskapsluckorna. Och i oktober 2020 publicerades en ny studie på 36 barn som utsatts för skakvåld, där föräldrarna själva erkänt att de skakat barnet innan undersökning eller polisförhör – eller där någon annan sett händelsen.
Studien visade att 34 av barnen inte hade några symptom från triaden. De två som uppvisade symptom hade underliggande riskfaktorer. Slutsatsen var att det inte finns stöd för att skakvåld orsakar vare sig triaden eller så kallade CML-frakturer på friska barn.
– Vi hittade inte ett enda friskt barn som fick triaden eller frakturer till följd av skakvåld, säger Ingemar Thiblin, professor i rättsmedicin vid Uppsala universitet, och en av de som genomförde studien.
Det barnen däremot drabbades av var bland annat hudskador och kräkning.
“Det ser olika ut”
Studien lyfter också risken att missa spädbarn som faktiskt har skakats – när man tror att de måste ha vissa symptom.
Johanna Räntfors på Barnläkarföreningen har tagit del av den nya studien.
Vad säger du om den?
– Du kan hoppa från ett högt berg och falla ner och inte få en fraktur. Men du kan också ramla ner och få massor av frakturer. Så det ser olika ut, säger hon.
Ni står på något sätt vid två sidor här och ni underkänner all annan forskning. Man undrar, varför läser man inte all forskning och tar till sig av båda sidor för att bilda sig en uppfattning?
– Det beror ju på hur pass välunderbyggd den forskningen är.
Se hela reportaget ”Skakvåldet” klockan 12 på SVT Play.
Fakta: Skakvåld och triaden
Symtomen som ingår i den så kallade triaden är:
- Symtom på att hjärnan är påverkad, till exempel ett andningsstopp eller kramper
- Blödningar i ögonen
- Blödningar under hårda hjärnhinnan, så kallade subduralhematom
Om ett av dem upptäcks hos småbarn har det historiskt ansetts vara stor sannolikhet att barnet utsatts för skakvåld.
Även så kallade CML-frakturer, små skador i leder och tillväxtzoner, har ansetts tala starkt för misshandel.