Skakvåld, eller shaken baby syndrome (SBS) är en sjukdomsbild som identifierades år 1946. Det beskrivs som en whiplashliknande skada som drabbar spädbarn som vuxna utsätter för skakning. Små barns huvuden är tunga och stora i förhållande till resten av kroppen, och nackmusklerna är inte färdigutvecklade.
Ny slutsats
Nu har statens beredning för medicinsk och social utvärdering har gått igenom 3.700 studier över hela världen och inte hittat några säkra slutsatser om att skakvåld skulle leda till sådana blödningar i hjärnan som shaken baby syndrome handlar om. Den nya slutsatsen är mycket känslig för samtidigt som detta säkert leder till färre domar och färre oskyldigt dömda, så finns risken att det också går ut över barnen.
Tusentals rapporteras drabbade
Flera tusen barn rapporteras drabbade av skakvåld varje år, och många av dem dör. De som överlever kan drabbas av utvecklingsstörningar.
Men statens nya utredning utmanar alltså den traditionella synen på skakvåld. Det kan innebära att många färre vuxna fälls, men det kan även gå ut över barnen.
Jurister välkomnar
Bland många jurister var dagens utredning efterlängtad.
För även om Högsta Domstolen för ett par år sedan slog fast att skakvåldsambandet inte går att bevisa, så har ändå många forsatt att hävda motsatsen. Percy Bratt är en av de advokater som har hjälpt fria en person som har dömts för skakvåld.
– Jag kan säga så att jag tror inte att det kommer väckas några åtal när det som ligger till grund för åtalet är en sådan diagnos med vad som har bekräftats i den här utredningen, säger Bratt till SVT Nyheter.