Den ena bedragaren har vid flera tillfällen filmats av övervakningskameror vid bankautomater. Foto: Polisens förundersökning

Två män döms i Jönköpings tingsrätt för omfattande bedrägerier mot 90-åringar

Uppdaterad
Publicerad

Två män döms i Jönköpings tingsrätt till flera års fängelse för grova bedrägerier mot äldre personer i södra Sverige. Totalt rör det sig om cirka 30 brott mot personer i framför allt 90-årsåldern.

Männen har ringt upp och sagt att de företräder en bank och att någon tagit lån i den äldre personens namn eller använt personens bankkort. I vissa fall har bedragarna även fått den äldre att samla ihop smycken och värdesaker för att dessa ska läggas i bankfack eller värderas för försäkring. Uppringaren har förklarat att det därför kommer att komma en polis eller en banktjänsteman hem som ska hjälpa att ordna upp allt, men istället har det handlat om bedragarna som ringt på.

Brotten har genomförts i Jönköpings, Skåne, Hallands, Kalmar och Västra Götalands län.

Fångats på film

När den ena gärningsmannen besökte bankautomater för att få ut brottsoffrens pengar har han vid flertalet tillfällen filmats av övervakningskameraror. Han satte i system att bära munskydd och ibland även latexhandskar för att undgå att bli identifierad, men polisen har ändå kunnat identifiera honom genom specifika kroppsliga kännetecken.

De båda männen som är i 20- respektive 35-årsåldern döms till 3 år och 10 månaders fängelse, respektive 4 år och 5 månaders fängelse och utvisning.

Så här såg det ut när polisen föreläste om bedrägerier hos SPF-seniorerna i Nässjö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Göte Bernström hur han ser på bedrägerier mot äldre. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.