– Det beror på att vi inte fullt ut har lyckats minska grupperna i den utsträckning som vi hade ansökt om. Vi har klarat ungefär 65 procent av det vi förutsatte oss, säger Peter Lindström, verksamhetschef för förskolan i Jönköpings kommun.
Stelt konstruerat
Orsaken till att Jönköping nu får betala tillbaka är bland annat att bygget av förskolan i Ödestugu försenades. Peter Lindström är kritisk till bidragets utformning eftersom det gynnar kommuner som tidigare inte jobbat med att få ner barngruppernas storlek. Jönköping har svårare att söka bidraget eftersom de ligger inom ramen för Skolverkets riktlinjer när det gäller barngruppernas storlek. Strax över 12 barn per grupp för småbarnsgruppen och 18 barn per grupp för de äldre förskolebarnen.
– Bidraget är också väldigt stelt konstruerat. Om vi misslyckas på ett område kan vi inte hänvisa till ett annat område där vi lyckats, utan då blir det så att vi får betala tillbaka pengar, säger Peter Lindström.
Hur skulle du vilja att bidraget från staten utformades?
– Jag tycker att det skulle vara ett mer allmänt hållet bidrag, men givetvis med en återrapportering av vad vi har gjort och lyckats med, säger Peter Lindström.
Inga stora konsekvenser
Totalt beviljades länets kommuner 25,5 miljoner kronor från staten för att minska barngrupperna i förskolan 2016. Nu får kommunerna i länet totalt betala tillbaka 2,7 miljoner kronor av bidraget.
Men för barn- och utbildningsförvaltningen i Jönköping, som har en budget på över två miljarder kronor, får förlusten inga stora konsekvenser för verksamheten.
– Det får inga större konsekvenser, vi fortsätter med en ganska massiv utbyggnad av förskolan för att minska grupperna och för att möta det ökade behovet i kommunen, säger Peter Lindström.